Linkovi

Nagoveštaj popuštanja izmedju Indije i Pakistana - 2001-12-31


Predstavnik pakistanskog ministarstva inostranih poslova Aziz Ahmad Han je ukazao pred novinarima da je pakistanska vlada oduvek spremna za razgovore radi rešenja bilateralnih nesuglasica. ”Mi smo spremni. Uvek smo pozdravljali pregovore i razgovore. Ukoliko indijska strana povuèe potez, svavako æemo ga pozdraviti.“

Miroljubivi gestovi obe zemlje su došli posle saopštenja pakistanske vlade da je uhapsila osnivaèa ekstremistièke organizacije Laškar-i-Taiba, bazirane u Pakistanu. Indijska vlada je optužila tu i još jednu ekstremistièku organizaciju takodje baziranu u Pakistanu za planiranje napada ranije ovog meseca na zgradu indijskog parlamenta u Nju Delhiju. Indijska vlada zahteva da pakistanske vlasti zatvore urede obe organizacije i uhapse njihove vodje.

Pakistanske vlasti su zamrzle imetak obe organizacije i uhapsile desetine njihovih èlanova, ukljuèujuæi Masuda Azhara, vodju organizacije Dzaiš-i-Mohamed. Sjedinjene Države su stavile obe organizacije na svoju zvaniènu listu teroristièkih organizacija. Medjutim, pakistanski predstavnik Aziz Han je ukazao da te mere nisu povezane sa spoljnim pritiskom.

“Naša akcija je u skladu sa odlukom pakistanske vlade da održi javni red, da ne dozvoli podstrekaèke govore, da ne dozvoli pokazivanje oružja, da eliminiše ilegalno oružje i s tim povezane stvari. Ta hapšenja su deo mera koje pakistanska vlada preduzima veæ neko vreme.“

Pod pritiskom amerièke vlade, pakistanska vlada je nedavno poveæala mere protiv ekstremistièkih grupa koje se bore protiv indijskih vlasti u Kašmiru. Pakistanski vojni vladar general Pervez Mušaraf je predoèio prošlog petka da želi da iskoreni ratobornost, ekstremizam i netrpljeivost iz pakistanskog društva.

XS
SM
MD
LG