Linkovi

Pakistan uhapsio lidera jedne od militantnih grupa - 2001-12-31


Ministar inostranih poslova Džasvant Sing je izjavio da hapšenje bivšeg vodje organizacije Laškar-e-Toiba, Hafiza Mohameda Saida i drugih militanata, predstavlja korak u dobrom pravcu.

”Nadamo se da æe ovakve akcije za suzbijanje teroristièkih aktivnosti, koje za cilj imaju napade na Indiju, ukljuèujuæi Džamu i Kašmir, biti energièno sprovodjene sve dok terorizam u našoj zemlji koji dolazi preko granice ne bude potpuno eliminisan.“

Indijski ministar inostranih poslova je ovo izjavio posle sastanka indijskog kabineta za bezbednost. Hafiz Mohamed Said je uhapšen u nedelju, pošto se prošle nedelje povukao sa položaja vodje grupe Laškar-e-Toiba, rekavši da se ta grupa preseljava u Kašmir. Indija je kao ”kozmetièke“ odbacila ranije mere koje je Pakistan preduzeo protiv grupa Laškar-e-Toiba i Džaiš-e-Mohamad, za koje tvrdi da stoje iza napada na njen parlament i zahtevala je od Islamabada da preduzme konkretne mere za ugušivanje te dve grupe. Pakistan je najpre zamrzao bankovni raèun prve i uhapsio lidera druge grupe, zajedno sa još oko 50 drugih militanata. Što se tièe ostalih, Islamabad je saopštio da Nju Delhi mora da podnese dodatne dokaze protiv njih. Ministar Džasvant Sing kaže da je Indija prijateljskim zemljama stavila na uvid dovoljno dokaza o umešanosti dve militantne grupe u napade na indijski parlament:

”Do sada je o teroristièkim aktivnostima podneto dovoljno dokaza medjunarodnoj zajednici, pa je uglavnom zahvaljujuæi tome Pakistan poèeo da deluje protiv Džaiš-e-Mohamada i Laškar-e-Toibe.“

Ministar Sing nije iskljuèio moguænost susreta sa svojim pakistanskim kolegom tokom regionalnog samita, koji se kasnije ove nedelje održava u Nepalu. Mnoge zemlje, ukljuèujuæi Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku, traže od Indije da zapoène dijalog sa Pakistanom radi ublažavanja napetosti. Ali funkcioneru u Nju Delhiju kažu da æe sa pakistanskim vlastima poèeti da razgovaraju tek kada budu videli neku snažniju akciju protiv grupa umešanih u terorizam. Nju Delhi je takodje predao spisak osumnjièenih terorista i kriminalaca u Pakistanu koje Indija traži. U medjuvremenu, na indijsko-pakistanskoj granici povremeno se razmenjuje artiljerijska i pušèana vatra. Indijski funkcioneri tvrde da su u najnovijim okršajima poginula najmanje dva indijska vojnika. Na hiljade stanovnika pograniènih sela je napustilo svoje domove dok obe zemlje tvrde da žele da reše problem na miroljubiv naèin, ali da su spremne za rat.

XS
SM
MD
LG