Linkovi

Koalicioni partneri kritikuju Koštunicu zbog odbijanja ostavke generala Pavkoviæa - 2001-12-28


Potpredsednik jugoslovenske vlade Miroljub Labus rekao je danas da bi vladajuæa koalicija morala da ostane zajedno bar još godinu dana kako bi sprovela obeæane promene. Što se tièe ekonomskih reformi u proteklih godinu dana njih je, po njegovim reèima, najlakše odmeriti poreðenjem troškova i koristi. Bilans je pozitivan, dakle koristi su veæe od troškova, rekao je Labus.

Labus je zatim rekao da æe vlada poštovati odluku predsednika Koštunice da general Nebojša Pavkoviæ ostane na funkciji, naèelnika Generalštaba, ali da neæe odustati od civilne kontrole trošenja novca iz vojnog budžeta. ”Ne krijem da izmeðu mene i generala Pavkoviæa postoji velika razlika u pogledu civilne kontrole Vojske, ja smatram da Vlada i Ministarstvo odbrane moraju da kontrolišu kako se novac u Vojsci koristi, a general Pavkoviæ je najveæa prepreka za to,“ ocenio je Labus.

”Reforma Vojske nije moguæa sa ljudima koji su u vreme Miloševiæa od nje pravili partijsku instituciju,“ rekao je i potpredsednik Demokratske stranke Boris Tadiæ i najavio da æe pitanje Pavkoviæeve smene biti ponovo pokrenuto u januaru i da æe on otiæi sa mesta naèelnika Generalštaba, jer sa njim nisu moguæe strukturne promene u Vojsci Jugoslavije.

”Jugoslovenski predsednik Koštunica preæutao je razloge zbog kojih nije smenio Nebojšu Pavkoviæa sa mesta naèelnika Generalštaba, iako to traži meðunarodna zajednica i 17 partija vladajuæe koalicije,“ smatra potpredsednik srpske Vlade Momèilo Perišiæ. ”Meðunarodna zajednica neæe verovati da je došlo do promena u svim strukturama ove zemlje ako takvi pojedinci koji su bili najveæi branioci diktature danas su najveæi branioci demokratije,“ rekao je Perišiæ.

Na pitanje novinara da prokomentariše Pavkoviæev ostanak na mestu naèelnika Generalštaba šeg jugoslovenske diplomatije Goran Svilanoviæ je odgovorio: ”Ako pažljivo proèitate izjavu predsednika Koštunice, videæete da je on rekao da æe general Pavkoviæ na toj funkciji ostati, za sada.“

Inaèe, Svilanoviæ je - nabrajajuæi preduslove za ostvarivanje jugoslovenske spoljne politike kao trajnu obavezu - pomenuo i saradnju sa Haškim tribunalom. ”To znaèi da æe osobe protiv kojih je podignuta optužnica biti procesuirane najverovatnije pred Haškim sudom, a oèekujem da naši sudovi urade više nego što su uradili do sada, mada do sada nisu uradili ništa,“ rekao je Svilanoviæ.

XS
SM
MD
LG