Linkovi

Buš o zategnutosti izmedju Indije i Pakistana - 2001-12-28


Predsednik Buš poziva obe zemlje na smirenost i uzdržanost. On kaže da Vašington ulaže znatna nastojanja da ublaži napetost:

”Moja vlada i moja administracija aktivno radi na tome da donese smirenost u taj region i da možda ubedi obe strane da zaustave eskalaciju sile.“

Predsednik Buš je odao priznanje pakistanskom predsedniku Pervezu Mušarafu, rekavši da je Pakistan veæ uhapsio 50 ekstremista:

”Zadovoljan sam što je predsednik Mušaraf reagovao na zahtev Indije da pohvata one koji bi da napadaju druge i što ih je veæ stavio iza rešetaka.“

Predsednik Buš je rekao da bi Indija trebalo da uzme u obzir akcije koje je preduzeo pakistanski lider, rekavši da predsednik Mušaraf energièno i aktivno nastoji da one koji bi da napadaju druge izvede pred lice pravde. Napetost izmedju dve zemlje je naglo porasla posle napada na indijski parlament, 13. decembra, u kome je ubijeno 14 ljudi. Indija je optužila pakistansku obaveštajnu službu da podržava kašmirske militantne grupe, za koje kaže da su odgovorne za taj napad. Pakistan negira bilo kakvu ulogu u tom napadu. Poslednjih nekoliko dana došlo je do nagomilavanja trupa duž zajednièke granice, a Nju Delhi i Islamabad su uveli uzajamne sankcije. Tokom susreta sa izveštaèima, povodom kraja godine, predsednik Buš je jasno predoèio da ta situacija veoma zabrinjava Vašington. I Indija i Pakistan su nuklearne sile, i saveznice u ratu protiv terorizma. Pakistan je posebno važan zbog svojih dugogodišnjih veza sa susednim Avganistanom. Predsednik Buš je rekao da ove nedelje nije razgovarao sa liderima dve zemlje, ali je napomenuo da je državni sekretar Kolin Pauel angažovan u aktivnoj telefonskoj diplomatiji:

”Kolin Pauel je danas razgovarao sa obe strane, pozivajuæi ih na uzdržanost i staloženost.“

Predsednik Buš je rekao da ga njegov tim za nacionalnu bezbednost redovno obaveštava o razvoju situacije, tokom njegovog boravka u Teksasu. Njegov povratak u Vašington se planira za 6. januar.

XS
SM
MD
LG