Linkovi

Zategnutost izmedju Indije i Pakistana se poveæava - 2001-12-27


Pakistanski zvaniènici pozivaju Indiju da smanji zategnutost i reši bilateralne probleme kroz razgovore. Ali, vladin portparol, general major Rašid Kureši rekao je novinarima da je Pakistan preduzeo potrebne mere da se suprotstavi bilo kakvoj indijskoj agresiji. Uprkos svemu, kako je rekao, Pakistan ne želi da se konflikt pogorša.

”Preduzeli smo sve odbrambene mere koje je trebalo da preduzmemo. Nadamo se da æe zdrav razum prevladati i da Indija neæe dalje zaoštravati situaciju, jer mi imamo moguænosti da reagujemo i uzvratimo na sve naèine koji se mogu zamisliti.“

Nagomilavanje trupa dve nacije sa nuklearnim potencijalima opisuje se kao najveæe u poslednjih 15 godina. Vojska i oružje i dalje se prebacuju na granicu. Izveštaèi navode da su pakistanske snage postavile protivavionska orudja na aerodromu u Karaèiju i drugim strateškim mestima u zemlji. Ovo gomilanja snaga podstaklo je bojazni od izbijanja rata izmedju dve zemlje. Pakistanski portparol Kureši ipak navodi da je nuklearni rat izmedju Indije i Pakistana nezamisliv.

”Siguran sam da su Indija i Pakistan odgovorne nacije. Na nuklearni rat mislim da niko realno ni ne pomišlja. Nuklearne bombe su samo sredstva odvraæanja i to im je jedina uloga. Njihovo korišæenje je opcija koju po mom mišljenju niko ne bi trebao èak ni da razmatra.“

Pakistan odbija indijske optužbe da je sponzor napada 13. decembra na indijski parlament u kome je 14 osoba poginulo ukljuèujuæi pet napadaèa. Nju Delhi optužuje pakistanske militantne organizacija Laškar e Toibu i Džaiš e Mohamad da su uz pomoæ pakistanske tajne službe ISI organizovale ove napade. Islamabad traži od Indije da obezbedi dokaze da su napadaèi bili iz Pakistana. U toku prošlih nekoliko dana, pakistanske vlasti su ipak pritvorile više od 50 aktivista Džaiš e Mohamada, ukljuèujuæi i lidera Masuda Azhara. Indija, pak, naziva akcije Islamabada kozmetièkim. Ona traži da Pakistan zatvori kampove za obuku, zaustavi regrutaciju dobroboljaca i infiltriranje muslimanskih ekstremista u Kašmir da bi se borili protiv tamošne indijske vlasti. Dve zemlje su veæ tri puta ratovale, od toga dva puta zbog podeljene oblasti Kašmir.

XS
SM
MD
LG