Linkovi

SAD pozivaju dve strane na uzdržanost - 2001-12-27


Konfrontacija izmedju Indije i Pakistana izaziva zabrinutost Bušove administracije što se odražava kroz seriju telefonskih poziva Kolina Pauela. Portparol Stejt departmenta Fil Riker izjavio je da je Pauel juèe po dva puta u toku dana razgovarao sa pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom i indijskim ministrom inostranih poslova Džasvantom Singom. Riker je preneo da je Pauelova poruka bila da se pribegavanjem otvorenom ratu u južnoj Aziji neæe dobiti ništa.

”Verujemo da je kritièno važno da se smanje tenzije izmedju Indije i Pakistana. Mi podstièemo takav razvoj dogadjaja i to æemo nastaviti da èinimo. Bilo kakav konflikt izmedju ove dve zemlje ne može dati dobre rezultate ni za jednu od njih. Kao što smo rekli mnogo puta do sada, potrebno je da izglade svoje nesuglasice putem dijaloga.“

Sekretar Pauel razgovarao je sa pakistankim predsednikom bar jednom dnevno u poslednja tri dana, u okviru diplomatskih napora u koje spadaju i pozivi britanskom sekretaru za inostrane poslove Džeku Strou i ruskom kolegi Igoru Ivanovu.

Državni sekretarijat je juèe saopštio da je na amerièku listu inostranih teroristièkih grupa dodao dve kašmirske frakcije sa sedištem u Pakistranu, Laškar e Toibu i Džaiš e Mohamad, koje Indija okrivljuje za napad na parlament. U pismenom saopštenju se navodi da iako dve grupe tvrde da podržavaju kašmirski narod, one u stvari pokušavaju da napadnu demokratiju, ugroze mir i stabilnost u južnoj Aziji i unište indijsko-pakistankse odnose.

Stavljanje na teroristièku listu ima za posledicu zabranu Amerikancima da materijalno podržavaju ove grupe, zahteva od amerièkih banaka da blokiraju sva njihova sredstva i dozvoljava amerièkim imigracionim službenicima da odbiju zahteve za vizu èlanovima tih grupa. Iako taj amerièki potez podržava navode Indije u vezi sa napadom, Stejt department takodje je pohvalio predsednika Mušarafa koji je bio kljuèni amerièki partner u ratu protiv terorizma. Portparol Riker je izjavio da je do Mušarafova podrške amerièkoj akciji u Avganistanu došlo uprkos protivljnjima na domaæoj politièkoj sceni, te da je odluka o tome zahtevala hrabrost. Riker je dodao da je administracija uverena da æe Mušaraf nastaviti da pokazuje liderstvo u borbi protiv terorizma.

Kao primer za to navodi se serija konkretnih koraka koje je pakistanski predsednik veæ preduzeo ukljuèujuæi zamrzavanje sredstava dve osumnjièene grupe i suzbijanje prikupljanja novca i regruta za radikalne frakcije. U saopštenju kojim je stavio Laškar e Toibu i Džaiš e Mohamed na listu terorista, sekretar Pauel je naveo da oèekuje da æe na iskorenjivanju tih grupa saradjivati sa obe vlade, indijskom i pakistanskom.

XS
SM
MD
LG