Linkovi

Novi mirovni vojnici uskoro u Avganistanu - 2001-12-26


Ministar inostranih poslova Abdula je rekao da se i dalje razgovara sa stranim vladama o dolasku vojnika, dodajuæi kako veruje da æe dogovor uskoro biti postignut:

”Razgovori dobro napreduju. U ovom trenutku se razgovara o pojedinostima. Biæe to veoma skoro," rekao je Abdula.

Oèekuje se da æe na kraju biti rasporedjeno izmedju tri i pet hiljada vojnika, ali gospodin Abdula je rekao da ne može da da redosled njihovog dolaska, osim što može da kaže kako veruje da se radi o danima, pre nego o nedeljama. Predstavnici nekoliko avganistanskih frakcija dogovorili su se na sastanku u Bonu da dozvole dolazak medjunarodnih mirovnih snaga. Ali obim tih snaga i uloga koju bi mogle da odigraju još uvek su predmet debate. Ministar Abdula nije izneo nikakve pojedinosti o njihovoj moguæoj ulozi i samo je rekao da æe one pomagati avganistanskim snagama u održavanju bezbednosti:

”Njihovo ime nagoveštava ulogu - Medjunarodne snage za bezbednosnu pomoæ - ISAF. To je njihova uloga. A ta uloga æe biti pomoæ u osiguravanju bezbednosti, u saradnji sa snagama bezbednosti privremene vlade," rekao je on.

Jedan mali kontingent britanskih kraljevskih marinaca veæ je stigao u Kabul i sada obavlja motorizovane patrole po gradu. Britanija æe predvoditi Medjunardne snage za bezbednosnu pomoæ tokom prva tri meseca i uèestvovati u njima sa najviše 1500 vojnika. Ministar spoljnih poslova Abdula je rekao da æe rasporedjivanje biti organizovano u skladu sa bezbednosnim potrebama Avganistana i da neæe biti ogranièeno na Kabul. Zemlje koje æe uèestvovati u tim snagama trebalo bi da se sutra sastanu u Londonu radi dogovora o pojedinostima i o tome koliko æe vojnika poslati svaka od njih. U Kabulu se nalazi oko 200 britanskih kraljevskih marinaca, a funkcioneri kažu da se dodatne trupe ne oèekuju pre kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG