Linkovi

Francuska pokušava da utvrdi pravi identitet osumnjièenog - 2001-12-24


Ionako jako obezbedjenje na aerodormu Šarl de Gol je dodatno pojaèano – sada ima još više naoružanih vojnika i policajaca koji patroliraju zgradama aerodroma, koristi se veæi broj pasa za otkrivanje eksploziva, od kojih su neki kraj šaltera za prijavu putnika, a drugi kraj pasoške kontrole.

U Britaniji, kao i na aerodromima drugih evropskih zemalja, službe bezbednosti sa povišenom pažnjom kontrolišu ljude koji bi pokušali da prošvercuju eksploziv u obuæi.

U Francuskoj se postavlja pitanje kako je èovek, koji je, na osnovu britanskog pasoša, identifikovan kao Rièard Rid, uspeo da se ukrca na let za Majami, kompanije Amerikan Erlajnz, noseæi eksploziv u obuæi. Rid je, navodno, pokušao da se ukrca na isti let samo dan ranije, ali su ga zaustavili pošto se, kako se navodi, ponašao sumnjivo. Nakon intenzivnog saslušanja dozvoljeno mu je da se ukrca, ali je zakasnio na let pa se ponovo pojavio u subotu. Ima izveštaja da je pasoš, koji je pre tri nedelje izdat u Briselu, možda ukraden.

Francuske vlasti veruju da je u pitanju državljanin Šri Lanke i da se zove Tarik Radža. Ipak, za vlasti u Francuskoj je mnogo znaèajnije pitanje zašto uredjaji za kontrolu putnika na aerodromu nisu uspeli da otkriju plastièni eksploziv i fitilj koji su bili ugradjeni u njegovu obuæu.

XS
SM
MD
LG