Linkovi

Pozorišta na Brodveju beleže uspehe - 2001-12-21


Mjuzikl ”Producenti,“ koji je napisao komièar Mel Bruks, a u kome naslovne uloge igraju Metju Broderik i Nejtan Lejn, osvojio je nezapamæenih 12 nagrada Toni, ukljuèujuæi onu za najbolji mjuzikl. Druga mera uspeha je red pred blagajnom pozorišta Sent Džejms - ne za karte za narednu predstavu, veæ tamo negde za maj iduæe godine.

”Pisac Mel Bruks potièe iz starog, tradicionalnog pozorišta, i zna kako su se nekada pisali mjuzikli,“ kaže jedan od dobrih poznavalaca Brodveja, Džerard Alesandrini. ”Ali ono što naroèito privlaèi publiku je to što se u stvari radi o satiri na mjuzikl.“

Alesandrini zna, jer je on tvorac veoma nagradjivane muzièke revije ”Zabranjeni Brodvej,“ koja kroz pesmu i igru parodira tekuæe brodvejske predstave, i koja se sa velikim uspehom prikazuje veæ više od 12 godina. Ali Alesandrini kaže da je malo razoèaran što, suprotno njegovim oèekivanjima, ”Producenti“ nisu izazvali poplavu novih, interesantnih mjuzikala.

”U ovom trenutku izgleda da ”èisto pozorište“ ima interesantnija dogadjanja od mjuzikla. Mislim da su shvatili da svaka dobra predstava obezbedjuje publiku, a klasièno pozorište je mnogo jeftinije za postavljanje na scenu od mjuzikla, koji su postali užasno skupi,“ kaže Alesandrini.

Evo nekih od ovogodišnjih vrlo uspešnih klasiènih pozorišnih predstava: ”Izmišljanje ljubavi“ od Toma Stoparda, ”Kralj Hedli treæi,“ od Avgusta Vilsona, ”Dokaz,“ Dejvida Oberna, koji je osvojio Pulicerovu nagradu za dramu. Džerard Alesandrini kaže da polako popušta interesovanje za uvezene, skupe britanske mjuzikle, kao što su ”Maèke,“ ”Mis Sajgon“ i ”Jadnici,“ koje se uglavnom pevaju i znatno oslanjaju na pomalo cirkuske specijalne efekte. ”To više nisu hitovi kakvi su bili ranije. Osim toga, prikazuju se veæ godinama. Postali su turistièka atrakcija, kao Empajer stejt bilding. Ovo je definitivno kraj jedne ere,“ kaže on.

Od drugih mjuzikala otvorenih ove godine izvesnog uspeha su imali ”Ful monti,“ ”Džejn Ejr“ i ”Susikal.“ Ali drugi najpopularniji mjuzikl, posle ”Producenata,“ je ”Jurintaun,“ pomalo mraèno snovidjenje koje se takodje oslanja na podsmevanje mjuziklima iz prošlosti. Jedno od ovogodišnjih iznenadjenja je mjuzikl ”Mama mia,“ èija radnja se oslanja na muziku švedske pop grupe ”Aba,“ iz sedamdesetih godina. Predstava je dobila mnogo negativnih kritika, ali mesta u pozorištu Vintergarden su stalno rasprodata.

”Ovaj komad je uspešan zbog svoje labave forme u kojoj može da se svira i peva muzika grupe ”Aba,“ i ja mislim da gledaoci najviše dolaze zbog toga,“ smatra Alesandrini. ”Mislim da njen uspeh leži u tome što je laka i neobavezna, što o njoj ne mora da se razmišlja.“

Alesandrini kaže da je delimièan razlog uspeha komada ”Mama mia“ ono što se desilo 11. septembra. Publika kao da se više okreæe lakim komedijama i muzici koja obezbedjuje utoèište od sumorne realnosti. To možda objašnjava i neprekidan uspeh Alesandrinijevog komada ”Zabranjeni Brodvej,“ za koji kritièari kažu da je jedan od najsmešnijih koji se prikazuju u Njujorku.

XS
SM
MD
LG