Linkovi

Neizbežne ustavne promene u oba entiteta - 2001-12-20


Brojni su kritièni parametri koji utièu da trenutno opšte stanje u Republici Srpskoj ne može dobiti pozitivnu ocjenu. Ovo se moglo zakljuèiti poslije izjava novinarima koje su dali premijer Srpske Mladen Ivaniæ i visoki civilni predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Volfgang Petriè. Razgovaralo se o aktivnostima na usvajanju amandmana na ustav Republike Srpske, kroz koje treba da se postigne puna konstitutivnost i ravnopravnost svih naroda, a time i adekvatno uèesæe manjinskih naroda u entitetskim i lokalnim izvršnim organima vlasti. Odmah treba reæi: ono što trenutno zaokuplja pažnju opšte javnosti entiteta - opstanak Republike Srpske - niko ne dovodi u pitanje, ali u Republici Srpskoj se pod hitno i pod obavezno mora priæi usvajanju amandana na Ustav, o èemu visoki civilni predstavnik, Volfgang Petriè kaže:

"Mislim da je krajnje vrijeme da Ustavna komisija Republike Srpske završi svoj posao i da prijedloge za amandmane uputim Narodnoj skupštini Republike Srpske, da bi se o tim pitanjima na skupštini raspravljalo sa izabranim predstavnicima. Dozvolite da sasvim jasno naglasim i preciziram: ja i cijela medjunarodna zajednica oèekujemo da ovo bude pravi primjer preuzimanja pune odgovornosti rukovodeæih ljudi i poslanika entiteta za buduænost Republike Srpske", ocijenio je visoki predstavnik Petriè.

Premijer Republike Srpske Mladen Ivaniæ je naglasio:

"Vi znate da je ostao veliki broj otvorenih pitanja u kojima postoje razlièiti pogledi. Drugo, mislim da je izuzetno znaèajno da kljuène politièke liènosti Bosne i Hercegovine sjednu za jedan sto i pokušaju da dodju do dogovora i komromisa, a ne da nastoje koristiti pritiske i poziciju kako na visokog predstavnika tako i na druge predstavnike medjunarodnih institucija."

Ivaniæ takodje smatra da i OPHR i ostale relevante medjunarodne institucije trebaju ravnopravno tretirati stavove, poglede, mišljenja i prijedloge koji pristižu iz oba BeHa entiteta, jer se s pravom u Republici Srpskoj ukazuje da se mišljenja i ocjene iz Federacije uvazavaju u tim krugovima sa daleko više pažnje i prihvatanja. Treba još dodati da visokog predstavnika oèekuje, po svim izgledima, težak razgovor sa èelništvom Srpske demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG