Linkovi

Iduæe godine - usporeni rast svetske privrede - 2001-12-20


Medjunarodni monetarni fond kaže da je svetska ekonomija zahvaæena sinhronizovanim opadanjem, èetvrtim takve vrste od 1975. Takve recesije nije bilo od vremena Zalivskog rata 1991., kada je sveska proizvodnja porasla za samo 1,5 odsto, a prihodi po stanovniku pali. Glavni ekonomista Medjunarodnog monetarnog fonda Kenet Rogof kaže da su tri najveæe svetske privrede - amerièka, japanska i nemaèka - u recesiji. Samo privrede Kine, Rusije i Indije nastavljaju da rastu snažnim tempom. Rogof kaže da se nad prognozama nadvio oblak neizvesnosti:

”Možemo da zamislimo da bi moglo da dodje do boljeg rezultata i ozbiljnijeg oporavka. Postoji mnogo razloga za takvo razmišljanje, snižene su cene nafte i uvedeni mnogi politièki stimulansi, naroèito snižene kamatne stope.“

Ali, kako Rogof dodaje, nema konsenzusa oko toga koliko bi brzo moglo da dodje do znaèajnog ekonomskog oporavka u Severnoj Americi, Nemaèkoj i Japanu, èiji ukupni društveni prozvod iznosi blizu polovine svetske proizvodnje.

Medjunarodni monetarni fond oprezno prognozira porast amerièke i nemaèke privrede u iduæoj godini za samo 0,7 odsto, dok æe japanska privreda opasti za jedan procenat. Uprkos sumornim perspektivama, Rogof je odao priznanje direktoru amerièke Centralne banke, Alenu Grinspenu, koji nastoji da podstakne oporavak Sjedinjenih Država agresivnim smanjivanjem kamatnih stopa, tokom proteklih 11 meseci:

”Za Alena Grinspena bih rekao da je medju direktorima centralnih banaka isto što i Majkl Džordan medju košarkašima. On može da promaši jedno ili dva bacanja, tu i tamo, ali kada je igra u toku onda želite da on ima loptu. Smatram da je reagovanje Sjedinjenih Država stvarno zadivljujuæe.“

Medjunarodni monetarni fond smatra da æe tekuæi pad ekonomije biti manje težak od prethodnog. Oèekuje se da æe svetski dohodak po stanovniku nastaviti da raste ove i iduæe godine, a da æe se privredni uspon 2003. godine ubrzati na znatno više od 3 procenta.

XS
SM
MD
LG