Linkovi

U Belgiji uhapšen osumnjièeni terorista - 2001-12-19


Njegovo ime je Tarek Marufi, a prema kancelariji tužioca u Briselu, uhapšen je pod sumnjom za zloèinaèko udruživanje i regrutovanje za stranu vojnu organizaciju. U nalogu za njegovo hapšenje ne pominje se al-Kaida. Predstavnik kancelarije tužioca Žos Kolpan je, na pitanje da li se pod stranom vojnom organizacijom misli na al-Kaidu, odgovorio da pretpostavlja da je tako. Italijanske vlasti traže 36-godišnjeg Marufija kao centralnu liènost u prošlogodišnjem planiranju napada na francuski grad Strazbur. Taj napad je osujeæen, zahvaljujuæi retkom primeru koordinacije izmedju francuske, nemaèke i italijanske policije. Belgija odbija da izruèi svoje državljane drugoj zemlji, pa je Marufi slobodno živeo u Briselu, iako pod prismotrom.

Šefovi evropskih država i vlada su odobrili ukidanje glomazne procedure za ekstradiciju i dogovorili se da se ona zameni jedinstvenim evropskim nalogom za hapšenje, koji omoguæava transfer uhapšenika kao što je Marufi u zemlju koja ga traži. Ali pojedinosti te nove mere tek treba da budu razradjene, a Žos Kolpan, iz kancelarije tužioca u Briselu, kaže da ga Belgija neæe poslati u Italiju, iako italijanski islednici mogu da dodju u Belgiju da ga ispitaju.

Osim ovoga, Belgija proširuje istragu o nestanku pasoša iz belgijske ambasade u Holandiji i konzulata u Strazburu. Dva od tih ukradenih pasoša nadjena su u odeæi dvojice samoubica koji su aktivirali bombu i ubili Ahmeda Šaha Masuda, vojnog komandanta avganistanskog Severnog saveza, nešto pre septembarskih napada u Sjedinjenim Državama. Belgijska policija je uhapsila trojicu severnoafrikanaca u vezi sa tom kradjom pasoša i ubistvom Šaha Masuda.

I Marufi je optužen za falsifikovanje pasoša. Inaèe, ovo nije njegov prvi sukob sa zakonom. 1995. on je bio uhapšen zbog povezanosti sa jednom æelijom u Briselu, koju je kontrolisala alžirska Islamska naoružana grupacija. Tom prilikom on je osudjen na trogodišnju uslovnu kaznu.

XS
SM
MD
LG