Linkovi

Somalija potencijalna meta rata protiv terorista - 2001-12-19


Govoreæi novinarima u sedištu NATO-a, u Briselu, Naèelnik Združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, general Rièard Mejers je rekao da je Somalija samo jedna od potencijalnih meta amerièkih akcija u ratu protiv terorizma. On je rekao da ima i drugih, iako nije želeo da kaže koje su to zemlje.

Tokom sastanka ministara odbrane NATO-a, održanog u utorak, amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je pomenuo Jemen i Sudan kao zemlje za koje se sumnja da podržavaju terorizam. Ramsfeld je rekao da je Somalija u prošlosti bila domaæin vodjama al-Kaide.

Amerièki funkcioneri su i ranije izražavali zabrinutost da nedostatak centralne vlasti u Somaliji èini tu zemlju privlaènom bazom za teroriste. General Mejers je rekao da Vašington uzima na nišan teroriste i one koji ih podržavaju, kao i one koji razvijaju i proizvode oružja za masovna uništavanja, koja bi mogla da padnu u ruke terorista. On je istakao da bilo kakva akcija koja bi bila preduzeta protiv teroristièkih ciljeva ne bi bila iskljuèivo vojne prirode veæ bi mogla da obuhavti diplomatske, policijske, obaveštajne i finansijske mere.

Dok se Britanija priprema da predvodi multinacionalne mirovne snage u Avganistanu, general Mejers se založio za blisku koordinaciju izmedju tih snaga i amerièkih vojnika, kako bi se osiguralo da jedni drugima ne smetaju - što London podržava. General Mejers je rekao da bi jedan od razloga za takvu koordinaciju bio izbegavanje incidenata sa sluèajnim otvaranjem vatre. Drugi je, rekao je on, spreèavanje da se ometa rat protiv terorizma, koji se još uvek vodi u Avganistanu. General Mejers je dodao da rat protiv terorizma mora da ima prioritet.

XS
SM
MD
LG