Linkovi

Pomoænik amerièkog državnog sekretara u poseti Bliskom istoku - 2001-12-14


Amerièki izaslanik, Vilijam Berns, nalazi se u Libanu da bi, izmedju ostalog, izrazio zabrinutost Bušove administracije u vezi sa militantnom organizacijom Hezbolah. Berns je sinoæ stigao iz Sirije u Bejrut i posetio libanskog premijera, Rafika Haririja. Berns je naglašio odluènost administracije predsednika Buša da nastavi borbu protiv medjunarodnih teroristièkih organizacija. On je rekao da æe SAD nastaviti dijalog o terorizmu sa Sirijom i Libanon “da bi ustanovile naèine za saradnju.“

Hezbolah je radikalni libanski šiitski pokret, koji podržavaju Liban, Sirija i Iran, koje su na listi amerièkog Državnog sekretarijata kao zemlje koje sponzorišu državni terorizam. Dok je bio u Siriji, Berns se sastao sa predsednikom Bašarom al-Asadom. Amerièki izaslanik je rekao da su oni razgovarali o odnosu Sirije sa palestinskim radikalnim organizacijama Hamas i Islamski džihad. Medjutim, on je odbio da iznese detalje tih razgovora.

Berns je rekao novinarima da su njegovi razgovori bili korisni i konstruktivni. Navodi se da je sirijski predsednik izrazio nadu da æe SAD igrati aktivniju ulogu u obustavljanju, kako se izrazio, izraelske agresije protiv palestinskog naroda.

XS
SM
MD
LG