Linkovi

Steže se obruè oko Bin Ladena - 2001-12-13


Oružane snage Sjedinjenih Država usredsredjuju svoju borbenu moæ na planinske peæine u podruèju Tora Bora u Avganistanu - gde se verovatno kriju vodeæi teroristi mreže Al Kaida. Ciljajuæi na peæine, amerièki avioni su bacali skoro 7 tona teške bombe za masovno uništavanje žive sile.

Da bi se još više stegao obruè, pakistanske trupe su blokirale prolaze za bekstvo sa druge strane - na granici sa Avganistanom. Ironièno je da se lideri Al Kaide i Talibana kriju. I Osama bin Laden i mula Mohamad Omar su dali brojne izjave o uništenju nevernika i Amerike. U stvari mula Omar je rekao: ”Ostanite i borite se do smrti“. Jasno je da ponašanje lidera Al Kaide i Talibana nije u skladu sa njihovim izjavama.

Kao što je potpredsednik Dik Èejni rekao, bin Laden i Omar žele da pošalju mladiæe u samoubilaèke misije, dok se oni kriju. Oni smelo govore, ali teraju druge da se bore do smrti.

Sjedinjene Države èine sve u svojoj moæi da lideri Talibana i Al Kaide ne izbegnu suoèavanje sa pravdom. Lider avganistanske prelazne vlade Hamid Karzai je takodje govorio o potrebi da se bin Laden izvede pred lice pravde. “On je kriminalac“, rekao je Karzai za bin Ladena. ”Ubio je hiljade naših ljudi. Uništio je naše živote. Poèinio je užasne stvari.“

Hamid Karzai ima za cilj zadatak ponovnog uspostavljanja legitimne vlade u Avganistanu. On æe zvanièno postati lider prelazne vlade u zemlji 22. ovog meseca. On se veæ sastao sa suparnièkim frakcijama u Kandaharu, gde je uspeo da oformi lokalnu vladu zasnovanu na podeli vlasti.

Pored toga, bivši avganistanski kralj, Mohamad Zahir Šah oèekuje da æe se vratiti iz egzila u Italiji. Bivši monarh treba da za šest meseci sazove tradicionalni veliki savet avganistanskih plemena. Taj savet bi trebalo da uspostavi dvogodišnju prelaznu vladu i izradi nacrt novog ustava.

Godine obnove su pred Avganistanom. Sjedinjene Države ne planiraju da postanu okupaciona sila, ali je Amerika veæ spremna da pomogne novoj vladi. Kao što je potpredsednik Èejni rekao: ”Mi želimo da se avganistanskom narodu pruži prilika da razvije jaku reprezentativnu vladu, koja može da garantuje da ubuduæe teroristi ne mogu da pronadju sklonište ili bezbedno utoèište u Avganistanu.“

XS
SM
MD
LG