Linkovi

Skupština Srbije usvojila Zakon o radu - 2001-12-12


Za usvajanje zakona glasalo je 146 poslanika, a meðu njima su bili i poslanici Demokratske stranke Srbije. Povodom usvajanja, Veæe Saveza sindikata Srbije organizovalo je protest u centru Beograda na kome je usvojen proglas kojim se najavljuju dalje sindikalne borbe za pravedniji zakon o radu i za zaštitu radnika. Nezadovoljne sindikalce potom je primio šef poslanièkog kluba DOS-a u Skupštini Srbije Èedomir Jovanoviæ. Posle razgovora sa njim predstavnici Sindikata izjavili su da ipak nisu potpuno nezadovoljni zakonom, jer je vlada prihvatila 33 amandmana i najavili sistem sindikalne kontrole usvojenog Zakona kako bi se sindikat nametnuo i poslodavcima i vlasti.

Istovremeno, kriza unutar vladajuæe koalicije nastavljena je novim optužbama iako su se javili i pomirljiviji tonovi. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin optužio je srpskog premijera Zorana Ðinðiæa da radikalizuje sukobe u DOS–u i otkrio da je na nedavnom Predsedništvu DOS-a došlo do odbijanja kompromisnog rešenja koje su predložili lider Graðanskog saveza Srbije Goran Svilanoviæ i èlan Grupe 17 plus Miroljub Labus. Maršiæanin je rekao da je taj predlog veoma slièan onom koji je ponudila Demokratska stranka Srbije i da podrazumeva obnavljanje koalicije, ureðivanje odnosa unutar koalicije na novim osnovama i utvrðivanje roka za održavanje prevremenih izbora. Šef poslanièke grupe DOS–a u Skupštini Srbije Èedomir Jovanoviæ koji je prisustvovao sednici Predsedništva vladajuæe koalicije odbacio je, meðutim, tvrdnje Demokratske stranke Srbije rekavši da to nije taèno i da ne ”želi da komentariše besmislice.“

Visoki funkcioner Graðanskog saveza Srbije Dragor Hiber kaže da su za obnavljanje koalicije potrebni neki preduslovi. Koalicija podrazumeva zajednièku politiku u bitnim pitanjima kad se radi o skupštinama i izvršnoj vlasti na saveznom i republièkom nivou, upozorio je Hiber.

Predsednik Nove Srbije i jedan od lidera DOS-a Velimir Iliæ, ocenio je da se tenzije u vladajuæoj koaliciji smanjuju i da postoji moguænost da se naðe kompromis sa Demokratskom strankom Srbije.

XS
SM
MD
LG