Linkovi

Funkcioneri al-Kaide i dalje neuhvatljivi - 2001-12-12


General marinskih snaga Piter Pejs, zamenik Naèelnika Združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, kaže da snage al-Kaide žestoko brane svoje, kako se veruje, poslednje uporište. On je rekao izveštaèima u Pentagonu da je situacija veoma teška:

”Pripadnici al-Kaide su veoma agresivni i uporni borci pa æe ovo biti teža situacija, naroèito s obzirom na èinjenicu da su peæinski kompleksi, kojih ima na stotine i koji su medjusobno povezani, što još više komplikuje stvar.“

General Pejs kaže da za sada nije poznato da li se Osama bin Laden i drugi najviši lideri al-Kaide nalaze u tom poslednjem utvrdjenju:

”Bilo bi lepo kada bi ti lideri bili tamo i kada bismo mogli da ih pobijemo ili pohvatamo, ali to neæemo znati dok ne otkrijemo teren.“

General Pejs je priznao da amerièke snage još nisu uhvatile ni jednog od viših funkcionera Talibana ili al-Kaide. Jedini zarobljenik koji se nalazi u bazi amerièkih marinaca nedaleko od Kandahara je Džon Voker, Amerikanac koji se borio na strani Talibana. Medjutim, glavni predstavnik Pentagona, Viktorija Klark, kaže da Sjedinjene Države nemaju razloga da veruju da je Osama bin Laden uspeo da pobegne iz Avganistana:

”Nismo videli nikakve dokaze koji bi nas naveli na takav zakljuèak.“

Uprkos tome, u jednom izveštaju objavljenom u amerièkom dnevniku ”Krišèen sajens monitor,“ tvrdi se da je bin Laden prebegao u Pakistan pre više od nedelju dana. U izveštaju se navode izjave u tom smiwslu koje su dali jedan viši operativac al-Kaide i jedan saudijski finansijer intervjuisani u, kako je reèeno, zabaèenom delu podruèja Tora Bora.

XS
SM
MD
LG