Linkovi

Reagovanje Francuske na podizanje optužnice protiv Francuza Musavija - 2001-12-12


Prema kazivanju šaèice Amerikanaca koji poznaju Francuza marokanskog porekla, 33. godišnjeg Zakarijasa Musavija, studenta pilotske škole u Minesoti, svi su mu se èudili jer nije bio zainteresovan da nauèi kako avion poleæe i sleæe! Musavi je u avgustu uhapšen zbog prekršaja vezanih za obnovu vize, a juèe je protiv njega podignuta optužnica za uèešæe u teroristièkim napadima. Prema reèima francuskog ministra pravde, Musaviju bi koristila pomoæ francuskog konzulata tokom sudjenja u SAD i - on ne bi trebalo da bude pogubljen èak i ako bude proglašen krivim.

Musavi, dete marokanskih doseljenika, rodjen je u baskijskom mestu Sen Žan- d -Liz. 1992. se preselio u London, navodno radi usavršavanja engleskog jezika. Tu je, prema izveštajima francuskih i britanskih medija, stupio u redove islamskih ekstremista i kasnije mrežu Al Kaida. U intervjuu listu Le Parizjen, majka optuženog Musavija, Ajša, rekla je da u pismu, koje je primila od svog sina, on odbacuje optužbe za terorizam. Takodje je izrazila zabrinutost da æe amerièko tužilaštvo fabrikovati dokaze protiv njenog sina, koga opisuje kao dobrog èoveka koji nikada ne laže.

Medjutim, iz izveštaja lokalnih listova u Francuskoj proizlazi drugaèija slika: policija je odavno sumnjala da je Musavi tokom boravka u Londonu pomagao alžirske ekstremistièke grupe i bio u vezi sa Al Kaidom. Prema istim izveštajima, tokom poslednje posete Francuskoj 1997., Musavi je imao fizièki obraèun sa jednim pripadikom islamskog klera pošto ga je isti optužio da indoktrinacijom širi pogrešna verska naèela.

XS
SM
MD
LG