Linkovi

Odbijen zahtev DSS za vanredne izbore - 2001-12-11


Vlada Srbije održala je danas sednicu povodom tri meseca od teroristièkih napada na Sjedinjene Amerièke Države, a sednici je prisustvovao i amerièki ambasador u Jugoslaviji Vilijam Montgomeri. Posle sednice saopšteno je da se Srbija aktivno ukljuèila u svetski savez demokratskih zemalja u borbi protiv terorizma i proces identifikovanja potencijalnih teroristièkih pretnji grupa i borbu protiv njih.

Demokratska stranka Srbije zatražila je u republièkoj Skupštini raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i hitnu raspravu o Predlogu zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, ali parlamentarna veæina nije prihvatila da raspravlja o tom predlogu.

Kao odgovor na sinoæne odluke Predsedništva vladajuæe koalicije, danas je šef poslanièke grupe Demokratske stranke Srbije, Dejan Mihajlov, sa skupštinske govornice izneo nove zahteve ove partije. Prvi je da skupština donese preporuku vladi Srbije da ona preporuèi republièkom predsedniku da raspiše vanredne parlamentarne izbore. I drugi, predlog odluke da se po hitnom postupku donese zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. Predsednik Skupštine Nataša Miæiæ odbila je da uvrsti u dnevni red sednice predlog za raspisivanje vanrednih izbora, jer se po hitnom postupku donose samo zakoni, ali ne i predlozi u formi preporuke i obavestila poslanike da se o tom predlogu skupština može izjasniti na prvoj narednoj sednici.

Srpski premijer Zoran Ðinðiæ izjavio je da bi raspisivanje vanrednih republièkih izbora bilo loše jer bi zaustavilo proces redefinisanja federacije i ukoèilo ekonomske reforme, ali je dodao da bi vanrednih izbora moglo da bude ukoliko predlagaèi uspeju da obezbede zakonsku proceduru.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin rekao je novinarima da, pored zahteva za raspisivanje vanrednih izbora, za njegovu partiju ostaje otvoreno i pitanje glasanja o poverenju Vladi Srbije, koja, kako je rekao, ne sprovodi program DOS-a. Na ovakvu najavu reagovao je visoki funkcioner Demokratske stranke Goran Vesiæ upozorenjem da akoDSS pokrene tu inicijativu više neæe biti u DOS–u.

Jedan od lidera DOS–a, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Koraæ, najavljuje i druge posledice koje poslanici Demokratske stranke Srbije mogu oèekivati ukoliko se odluèe na pokretanje glasanja o poverenju republièkoj Vladi, a to je da æe im biti oduzeti poslanièki mandati u republièkoj skupštini.

Srpski ministar pravde i jedan od lidera DOS-a Vladan Batiæ ocenio je da je Demokratska stranka otišla u opoziciju time što je zatražila vanredne parlamentarne izbore. A predsednik Pokreta za demokratsku Srbiju Momèilo Perišiæ smatra da je zahtev DSS za raspisivanje vanrednih republièkih izbora iracionalan jer, kako smatra, za to nema uslova i dodaje da bi DSS bio najveæi gubitnik jer bi ih sopstveni biraèi kaznili za sve propuste koje su uèinili u prethodnom periodu.

XS
SM
MD
LG