Linkovi

Komemoracija u Beloj kuæi u èast zrtava 11. septembra - 2001-12-11


Zvuci amerièke himne èuli su se širom sveta. Prva nota se èula taèno u minut - tri meseca pošto je prvi oteti avion udario u Svetski trgovinski centar.

Predsednik Buš je stajao sa jednom rukom na srcu dok je vojni orkestar svirao amerièku himnu ”The star spangled banner“ - ”Zastava posuta zvezdama.“ Njegove reèi su odrazile razlièite emocije koje Amerikanci iskazuju na današnji dan: tugu, gnev i rešenost:

”Svako od nevinih koji su izgubili život 11. septembra, bio je najvažnija osoba na svetu nekome. Svaka od tih smrti je ugasila jedan svet.“

Predsednik je rekao da se Amerikanci seæaju okrutnosti ubica i bola i muka ubijenih. On je rekao da su prisutna snažna seæanja, ali isto toliko snažna volja da se ispravi velika nepravda:

”Još uvek je pred nama daleki put. Pa ipak nema sumnje kako æe se ovaj konflikt završiti. Naši neprijatelji su napravili grešku koju neprijatelji Amerike uvek naprave. Videli su slobodu i pogrešno je protumaèili kao slabost. I sada su svedoci sopstvenog poraza.“

Predsednik Buš je želeo da ova komemoracija bude medjunarodni dogadjaj i Bela kuæa je saopštila da su ceremonije održane u više od 70 zemalja, od Australije do Kenije i Kazahstana. Medjutim, najdirljivije ceremonije odavanja pošte su održane na mestima gde su oteti avioni udarili u dva tornja Svetskog trgovinskog centra i Pentagon, kao i na jednom polju u Pensilvaniji, gde je pao èetvrti oteti avion. Predsednik je rekao da æe se vremenom Sjedinjene Države seæati žrtava pred spomenicima koji æe biti izgradjeni od metala i kamena. On je dodao da za one koji su preživeli dogadjaje od 11 septembra, seæanja neæe nikada umreti:

”Jedino obeležje koji æe nam ikada biti potrebno je kucanje sata u osam sati i 46 minuta svakog jedanaestog dana u mesecu. Seæaæemo se gde smo tada bili i kako smo se oseæali. Seæaæemo se poginulih i onoga što im dugujemo, kao i onoga što smo izgubili i onoga što smo pronašli.“

Komemoracija u Beloj kuæi je održana u velikoj sali za ceremonije, dekorisanoj božiænim jelkama i zastavama zemalja koje su izgubile gradjane u teroristièkim napadima. Medju prisutnima su bile porodice nekih žrtava i pripadnici spasilaèkih timova koji su tragali za preživelima.

XS
SM
MD
LG