Linkovi

Kolin Pauel u Rusiji - 2001-12-10


Posle susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Pauel je rekao da su se Sjedinjene Države i Rusija približile novom sporazumu o strateškom naoružanju, na osnovu kojeg bi obe zemlje smanjile rezerve nukleranog oružja. Amerièki državni sekretar je izjavio da bi obe zemlje volele da taj sporazum bude sklopljen pre susreta predsednika Buša i Putina u Moskvi iduæe godine.

Tokom prošlomeseènog susreta sa ruskim predsednikom u Krofordu u državi Teksas, predsednik Buš je izjavio da želi da smanji amerièki strateški arsenal na 1700 do 2200 bojevih glava. Predsednik Putin je rekao da bi i on želeo smanjenje ruskog nuklearnog arsenala, ali nije saopštio konkretne brojke. Dve strane su takoðe diskutovale o planu Sjedinjenih Država da izgrade odbrambeni protivraketni sistem, za koji Vašington tvrdi da mu je potreban za zaštitu od raketnih napada takozvanih otpadnièkih država, kao što je Irak. Meðutim, Rusija smatra da bi izgradnja takvog štita zahtevala promenu Sporazuma o antibalistièkim raketama iz 1972, èemu se odluèno protivi.

Ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov je izjavio da u njegovom razgovoru sa Pauelom o tim pitanjima nije došlo do prodora. Ivanov je rekao da Rusija smatra da je Sporazum o antibalistièkim raketama iz 1972. koristan i da ga treba saèuvati.

Kolin Pauel je sa ruskim liderima razgovarao i o situaciji u Avganistanu. Predsednik Putin se zahvalio Sjedinjenim Državama na pomoæi koju su pružile Rusiji u dopremanju humanitarne pomoæi u Avganistan. Rusija doprema hranu i medicinsku pomoæ u Avganistan preko aerodroma Bagram, koji je pod kontrolom amerièkih snaga.

Ovo je inaèe bila prva Pauelova poseta Rusiji u svojstvu državnog sekretara. On se nalazi na osmodnevnom putovanju po srednjoj Aziji i Evropi, radi oèuvanja podrške za rat protiv terorizma koji predvode Sjedinjene Države. Kolin Pauel iz Moskve odlazi u Berlin, Pariz i London - pre povratka u Vašington.

XS
SM
MD
LG