Linkovi

Pad Kandahara - 2001-12-07


Talibanski borci poèeli su jutros sa predajom Kandahara, poslednjeg uporišta tog islamskog pokreta. Oružje predaju komisiji plemenskih starešina, islamskih teologa i lokalnih anti-talibanskih paštunskih snaga pod vodjstvom Mule Nakibulaha. Pre predaje zabeležene su pljaèke u Kandaharu. Talibanski borci se navodno predaju i u susednim provincijama Helmand i Zabul, kao i u strateški važnom gradu Spin Boldak u blizini pakistanske granice. Buduæi šef privremene vlade Avganistana, Hamid Karzai, izjavio je za amerièku mrežu NBC da je talibanska vlast u Avganistanu okonèana:

”Talibanski režim je ovog jutra završen,“ rekao je Karzai.

Agencija Avganistanska islamska štampa javlja da je lider Talibana Mula Omar napustio Kandahar. Karzai kaže da ne zna gde se Omar nalazi, ali kaže da je on sada lice sa poternice i da ga posle hvatanja èeka sudski postupak:

”Veæ mesecima, od kada sam stigao u Avganistan, pokušavam da ga ubedim da okonèamo talibanski režim i odstranimo terorizam iz naše zemlje,“ rekao je buduæi šef privremene vlade Avganistana. ”Uporno sam tražio od njega da se odrekne terorizma, rata i patnji avganskog naroda. Takodje sam zatražio to od talibanske vlade, da se Omar distancira i odrekne terorizma, poslednju šansu sam mu dao juèe i prošle noæi. On te šanse nije iskoristio. Od danas pa nadalje on je begunac od zakona i mora biti uhapšen da bi mu se sudilo.“

Sjedinjene države saopštile su da neæe prihvatiti nijedan sporazum kojim se dozvoljava Muli Omaru da ostane na slobodi. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je juèe da je lider Talibana krio teroriste i da zbog toga mora da odgovara. Dok Talibani nisu odluèili da predaju Kandahar Mula Omar je pozivao svoje ljude da se bore do smrti. U medjuvremenu, oštre borbe se vode u istoènom Avganistanu, gde je, kako se veruje, nekoliko hiljada boraca al Kaide ukopano u planinskim skrovištima. Amerièki avioni intenzivno, i danju i noæu, bombarduju peæine povezane tunelima u regionu Tora Bora u blizini pakistanske granice. Njima su se pridruzzile i avganistanske snage koje po al Kaidinim pozicijama dejstvuju tenkovskom vatrom. U južnom Avganistanu amerièki marinci kažu da su ubili sedam muškaraca osumnjièenih da su talibanski ili al Kaidini borci. Kapetan Dejvid Romli kaže da je do incidenta došlo kada je patrola marinaca primetila da im se velikom brzinom približavaju tri vozila. Amerièkih žrtava nije bilo.

XS
SM
MD
LG