Linkovi

Novi odnosi NATO - Rusija - 2001-12-07


U zajednièkom saopštenju izdatom u Briselu Rusija i NATO kažu da pojaèavaju medjusobnu saradnju, ukljuèujuæi borbu protiv terorizma, kontrolu i spreèavanje širenja naoružanja, civilne vanredne situacije i kontrolu kriza. Planirano je da novi savet poène da funkcioniše pre održavanja sledeæeg sastanka ministara inostranih poslova NATO-a, u maju. Generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson kaže da æe razradjivanje ovlašæenja novog saveta zahtevati dosta truda u narednih nekoliko meseci. Ali on je dodao da su NATO i Rusija rešeni da ta inicijativa pokaže rezultate:

”Ne postoji pitanje važnije za bezbednost i stabilnost evro-atlantskog podruèja od daljeg razvoja poverenja i saradnje izmedju nas. Prema tome, današnja odluka je krupan korak ka ispunjenju NATO-ove vizije o oblikovanju istinske bezbednosti sa našim partnerima,“ rekao je Džordž Robertson.

Ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov je rekao da Rusija nije zainteresovana za uèlanjenje u NATO, ali je dodao da Moskva želi da tesno saradjuje sa tim savezom.

Diplomatski izvori kažu da èlanice NATO-a razvijaju modalitete za održavanje redovnih razgovora sa Rusima i za njihovo ukljuèivanje u proces donošenja odluka, istovremeno zadržavajuæi sposobnost NATO-a da deluje samostalno.

Generalni sekretar Robertson je rekao da, u novom savetu, Rusija neæe moæi da stavlja veto na odluke NATO-a. Proteklih nekoliko godina, sastanci predstavnika dve strane održavani su u okviru takozvanog Trajnog zajednièkog saveta NATO-a i Rusije, za koji obe strane kažu da nije zadovoljavao potrebe. NATO je èesto koristio te sastanke kako bi informisao Rusiju o odlukama koje su veæ bile donete.

XS
SM
MD
LG