Linkovi

Nema poštede za mulu Omara - 2001-12-06


Gospodin Ramsfeld kaže da su Sjedinjene Države jasno predoèile svoje gledište antitalibanskim snagama: mula Omar ne zaslužuje slobodu. Ramsfeld je rekao da ne zna da li se priprema neki dogovor o Kandaharu, koji ne bi bio u skladu sa amerièkim željama. Ali on je rekao da bi amerièka vojna i druga saradnja sa antitalibanskim grupama pretrpela štetu ako bi takav dogovor postojao:

”Naša saradnja i pomoæ tim ljudima bi se svakako pogoršali ako bi se nešto uèinilo u vezi sa višim funkcionerima u toj situaciji, a što bi bilo nespojivo sa ovim što sam rekao.“

Donald Ramsfeld je rekao da Sjedinjene Države i dalje žele da visoki funkcioneri Talibana i teroristi al-Kaide budu izvedeni pred lice pravde. Ali on je odbio da potvrdi da bi Bušova administracija želela da uhapsi mulu Omara, radi moguæeg sudjenja pred amerièkim vojnim sudom. On je samo izneo gledište da su i druge opcije moguæe:

”Oèigledno je da je on glavna osoba koja je pružala utoèište mreži al-Kaida u toj zemlji. On ne zaslužuje medalju slobode.“

U medjuvremenu, dodao je Ramsfeld, amerièki vazdušni napadi na preostale snage Talibana i al-Kaide, odvijaju se istom žestinom. Funkcioneri odbrane kažu da se antitalibanske snage, potpomognute amerièkim avionima, približavaju peæinama i tunelima u istoènom Avganistanu, za koje se veruje da se u njima kriju pripadnici al-Kaide.

XS
SM
MD
LG