Linkovi

Kongres traži od Iraka da dozvoli povratak inspektora - 2001-12-05


Ova neobavezujuæa rezolucija omoguæava èlanovima Kongresa da izraze svoje gledište o tom pitanju, u trenutku kada Bušova aministracija razmatra opcije za primoravanje Iraka da se povinuje rezolucijama Ujedinjenih nacija. Tim rezolucijama se zahteva da Irak uništi svoje oružje za masovna uništavanja i dozvoli Ujedinjenim nacijama da obnovi inspekcije, prekinute decembra 1998. godine. Kongresmen Lindzi Greem, repubikanac iz Južne Karoline, jedan je od podnosilaca nacrta:

”Ova debata dolazi u pravom trenutku. Mislim da je od važnog nacionalnog interesa da se mi u Kongresu ukljuèimo i pošaljemo signal Sadamu Huseinu.“

Drugi medju podnosiocima, republikanac Porter Gos, iz Floride, kaže da se Sjedinjenim Državama predvodjena kampanja protiv terorizma ne može voditi u punom obimu ako se ne obrati pažnja na situaciju u Iraku. Kongresmen Gos je predsedavajuæi odbora u Predstavnièkom domu koji se bavi obaveštajnim pitanjima:

”Rekao bih da nije moguæe zakljuèiti da smo se pozabavili svim stvarima kojima treba da se pozabavimo u medjunarodnoj borbi protiv terorizma, sve do svodjenja opasnosti na minimalan nivo, ako ne dovršimo posao sa Irakom.“

Predsednik Buš je prošle nedelje podstakao nagadjanja da bi Vašington mogao da preduzme neku vojnu akciju protiv Iraka, time što je upozorio iraèkog lidera Sadama Huseina da dozvoli povratak inspektora Ujedinjenih nacija ili se suoèi sa neodredjenim posledicama. Glavni inspektor Ujedinjenih nacija za naoružanje Hans Bliks je, u jednom izveštaju objavljenom u ponedeljak, rekao da je njegov tim sastavljen i da je on spreman da organizuje inspekcije èim Irak dozvoli njihov povratak. Hans Bliks se nalazi na èelu Komisije Ujedinjenih nacija za posmatranje, verifikaciju i inspekciju, osnovane pre dve godine rezolucijom Ujedinjenih nacija broj 1284. Tom rezolucijom se nudi suspenzija sankcija protiv Iraka ukolio ta zemlja bude u punoj meri saradjivala sa pomenutom komisijom. Bagdad je odbacio tu rezoluciju.

XS
SM
MD
LG