Linkovi

Reagovanja na izraelske napade u arapskim zemljama - 2001-12-04


Jordan, kao predsedavajuæi samita Arapske lige koji je formirao specijalni ministarski odbor za palestinsko pitanje, založio se za hitan sastanak te organizacije zbog najnovijeg talasa nasilja na Bliskom istoku. Planirano je da se sastanak održi u nedelju u Kairu... Abdel Moneim Said, direktor Centra Ahram za politièke i strategijske studije - koji se nalazi u Kairu - izjavio je da je izraelsko-palestinski sukob, koji je svojevremeno bio konflikt oko nacionalnih prava, ”prerastao u osvetoljubivost i odmazdu“. U tom procesu dezintegracije, Izrael i Palestinci su izgubili iz vida svoje politièke ciljeve, smatra Said i dodaje: ”Mislim da se to odnosi na obe strane. Ono o èemu govore jeste osveta. Ubili su vodju Hamasa, Hamas odgovara ubijanjem Izraelaca, a oni onda udvostruèe broj ubijenih Palestinaca i tako u beskraj. Kao da se radi o primitivnim društvima lišenim svih politièkih ciljeva“.

Bivša savetnica Jasera Arafata Hanan Ašravi, koja je sada portparol Arapske lige, izjavila je za Glas Amerike da se od Arafata pod sadašnjim uslovima na palestinskim teritorijama ne može oèekivati da kontroliše tamošnju populaciju: ”Ne verujem da iko može nešto da uradi u Palestini dok su Palestinci pod opsadom. Kako može Arafat hapsiti ljude i držati ih u zatvorima koje granatiraju Izraelci? Kako može hapsiti ljude koje Izraelci traže i ubijaju? Kako može Arafat održati bilo kakav vid verodostojnosti kad ne može da zaštiti sopstveni narod? On èak ni sebe ne može da zaštiti. Šta uopšte on može da uèini?!“

Kairski pisac i analitièar, Said Sadek Amin, smatra da æe se nasilje nastaviti bez izgleda za mir ako palestinski lider ne bude u stanju da ujedini svoj narod: ”Problem je u tome što palestinski tabor nije jedinstven. S jedne strane je palestinska vlast koja želi mir, koja želi da pregovara, a s druge su grupe koje se protive miru, koje æe uvek sabotirati mirovni proces. U tome je problem. Sve dok Arafat ne bude u stanju da ujedini palestinski tabor koji æe govoriti jednoglasno u prilog miru, problem æe se nastaviti u nedogled“.

Egipatski ministar inostranih poslove Ahmed Maher pozvao je kasno sinoæ amerièkog državnog sekretara Kolina Pauela i apelovao na njega da SAD ulože veæe napore da se zaustavi nasilje.

XS
SM
MD
LG