Linkovi

Amerièka vlada ponovo upozorava na moguæe teroristièke napade - 2001-12-04


Direktor Kancelarije za unutrašnju bezbednost, Tom Ridž, izjavio je da obaveštajne i pravosudne agencije poseduju informacije koje se odnose ne moguæu teroristièku aktivnost: ”Informacije koje posedujemo ne ukazuju ni na kakvu specifiènu metu unutar Amerike ili u inostranstvu. Isto tako, one ne ukazuju na specifiènu vrstu napada. Medjutim, analitièari koji obradjuju te informacije smatraju da je stepen pretnje iznad norme“.

Tom Ridž je dodao da te informacije potièu iz mnoštva izvora i da se smatraju verodostojnim. Prema njegovim reèima, one su podsetnik da je Amerika -- zemlja u ratu: ”Što je veæa vremenska distanca od 11. septembra, to je veæa tendencija da se opustimo. -- Nazžalost, to ne smemo da uèinimo“.

Na brifingu sa novinarima koji pokrivaju Belu kuæu, direktor Biroa za domaæu bezbednost, Tom Ridž, takodje je izjavio da novo upozorenje nije povezano sa samoubilaèkim napadima u Izraelu izvršenim prošlog vikenda, ali da postoji kalendarska veza - jer se predstojeæih nedelja obeležava nekoliko praznika koji su važni za više veroispovesti. Prema Ridžovim reèima, teroristi su i u prošlosti pkušavali da vrše napada u ovom vremenskom periodu: ”Jedan primer je decembar 1999. Vlasti u Jordanu, Kanadi i SAD osujetile su niz napada planiranih da se vremenski podudare sa dolaskom novog milenijuma“.

Tom Ridž je izjavio da Amerikanci ne bi trebalo da se odreknu prazniènih aktivnosti zbog teroristièke pretnje; ali da bi trebalo da budu obazrivi, da obrate veæu pažnju na zbivanja u svom okruženju i da, ukoliko uoèe bilo šta sumnjivo, odmaho tome obaveste nadležne vlasti.

XS
SM
MD
LG