Linkovi

Harisonov pepeo biæe rasut po Gangu - 2001-12-03


Delhijski predstavnik Medjunarodnog društva za svest o Krišni, Mahamantra Das, kaže da Harisonova porodica namerava da raspe njegov pepeo u severnom graduVaranasi, kraj koga se spajaju tri najsvetije reke hinduistièke religije - Gang, Jamuna i Sarasvati. Deo pepela æe takodje biti rasut na drugom svetom mestu, u Alahabadu. Britanski mediji su izvestili da je Harisonovo telo kremiranmo samo nekoliko sati pošto je on preminuo, u èetvrtak, u Los Andjelesu. U izveštajima je reèeno da æe njegov pepeo u Indiju doneti njegova udovica i sin. Hare Krišna je hinduistièka sekta kojoj je Harison pripadao. Prema njenom uèenju, rasipanje pepela po reci je simbol putovanja duše umrlog ka veèitoj svesti. Mahamantra Das je rekao da bi rasipanje pepela mnoglo da se vremenski poklopi sa jednominutnom meditacijom, veèeras u 10 i 30 po srednjoevropskom vremenu, na koju je Harisonova porodica pozvala sve njegove obožavaoce. U Indiji, taj trenutak pada u utorak ujutro:

”Rano jutro je, prema hinduistièkom ritualu, ”brama muharat, odnosno povoljno vreme. Verovatno su zbog toga izabrali to vreme,“ rekao je Das.

Džordž Harison, poznat kao ”tihi bitls“ zbog toga što se klonio publiciteta, dugo je i intenzivno bio vezan za indijski misticizam i muziku. Prvi put je posetio Indiju 1966. godine, gde je - kako se smatra - našao mir kome je težio. Èuveni indijski muzièar Ravi Šankar nauèio ga je da svira na drevnom indijskom instrumentu sitaru, i njih dvojica su sklopila èvrsto prijateljstvo. Harison je bio pod uticajem hinduistièkog gurua, Mahariši Maheša Jogija, koji mu je otkrio transcendentalnu meditaciju. U svetom indijskom gradu Rišikešu je studirao Maharišijevo uèenje. Nešto kasnije, Harison je postao pristalica pokreta Hare Krišna, koji se zasniva na obožavanju hinduistièkog boga Krišne i koji na Zapadu ima na hiljade pristalica. Kontakt sa indijskom kulturom odražavao se u Harisonovoj muzici. On je bio taj koji je ljubiteljima bitlsa predstavio sitar, u kompozicijama ”Norveško drvo“ i ”Kiša.“ Britanska štampa izveštava da je Harison u poslednjim trenucima izgovarao reèi ”Hare Krišna,“ što po uèenju te religije proèišæava dušu i približava je bogu. Ista štampa kaže da su kraj njegove samrtne postelje bile slike hinduistièkih bogova Rame i Krišne, a da su pristalice tog pokreta skandirale molitve u trenutku kada je umro.

XS
SM
MD
LG