Linkovi

Bela kuæa izbegava da kritikuje Izrael - 2001-12-03


Bela kuæa se strogo drži svog stava, dok je Izrael sproveo osvetnièke napade reagujuæi na akcije bombaša-samoubica. Predstavnik Ari Flajšer je izbegao da na bilo koji naèin direktno kritikuje izraelsku akciju. Obasut lavinom novinarskih pitanja on je stavio naglasak na potrebu da palestinski lider Jaser Arafat preduzme snažnu akciju. Predstavnik Bele kuæe je preneo gledište predsednika Buša da Arafat mora da uèini sve što je u njegovoj moæi da pronadje ljude koji stoje iza samoubilaèkih napada i izvede ih pred lice pravde:

”Predsednik smatra da je sada prilika za Jasera Arafata da prikaže istinsku sposobnost rukovodjenja, èvrstu i izdržljivu, koja bi odgovorne stavila iza brane i to tako da oni više ne mogu da izadju i ponovo sprovode teror. Predsednik smatra da je vrlo važno da palestinski zatvori imaju, ne samo rešetke spreda, veæ i da nemaju dodatna vrata pozadi.“

U vreme kada Sjedinjene Države vode sopstveni rat protiv terorizma, Bušova administracija donekle drugaèije reaguje na nov krug krvoproliæa na Bliskom istoku. Bela kuæa obièno poziva na uzdržanost i apeluje na sve strane da zaustave ciklus nasilja. Ovoga puta nije tako. Umesto toga, Ari Flajšer je govorio o brizi za bezbednost kao i o nedostatku akcije od strane Jasera Arafata:

”Predsednik podrazumeva da Izrael ima pravo da se brani. Predsednik poziva sve strane da usvoje èinjenicu da moraju da razmotre posledice bilo kakve akcije koju bi preduzeli danas, kao i to kako æe se ona odraziti na sutrašnje dogadjaje.“

Samoubilaèki napadi ovog vikenda poèeli su u subotu, kada je izraelski premijer Arijel Šaron bio u sred petodnevne posete Sjedinjenim Državama. On je za dan ranije pomerio svoj sastanak sa predsednikom Bušom, planiran za ponedeljak, kako bi mogao da se što pre vrati kuæi. Dvojica predsednika su razgovarala oko jedan sat. Ari Flajšer je rekao da Arijel Šaron nije pitao predsednika Buša da li Sjedinjene Države odobravaju uzvratnu izraelsku vojnu akciju:

”Sjedinjene Države nikome nisu dale zeleno svetlo jer niko to od njih nije tražio.“

Predstavnik Bele kuæe je govorio o komplikovanoj i nesigurnoj situaciji u tom regionu. On je rekao da je trenutno stanje teško, ali da to neæe spreèiti predsednika Buša da traga za mirom. Ari Flajšer je primetio da je predsednikov izaslanik i dalje u tom podruèju i u kontaktu sa izraelskim i palestinskim zvaniènicima.

XS
SM
MD
LG