Linkovi

Here Comes The Sun - Džordž Harison - 2001-12-03


Èesto u senci pisaca tekstova Džona Lenona i Pola Makrartnija , Džordž Harison je takoðe puno doprineo uspehu dugokose èetvorke pesmama kao što su ”Something”, “Taxman”, ”Here Comes The Sun“ i ”While My Guitar Gently Weeps“.

Harisonov stil sviranja solo gitare bio je pod velikim uticajem pionira rok end rola Karla Perkinsa. Poznat meðu obožavaocima kao ”æutljivi Bitls“ Harison je sa Bitlsima bio do njihovog raspada 1970. Jednom prilikom Džordž Harison je rekao da se sastav verovatno ne bi raspao da nisu bili pod ogromnim pritiskom novinara: “Sve što smo radidli bilo je u novinama. Nesuglasice nisu mogle da ne izaðu u javnost. Sve je bilo objavljivano. Dogaðalo se da je jednostavno bilo nemoguæe zaboraviti nesporazum i reæi - Dobro zaboravimo. Idemo dalje. - Svaki je problem je dobijao mogo veæu dimenziju no što je ustvari zaista bio“.

Nakon boravka u Indiji , fasciniran indijskom klasiènom muzikom, meditacijom i istoènjaèkom filozofijom Džordž Harison poèinje da svira sa indijcem Ravijem Šankarom virtuozom na sitru.

Po raspadu Bitlsa 1970. godine Harison objavljuje trostruki solo album ”All Things Must Pass“. 1974. Džordž Harison osniva svoju diskografsku kuæu “Dark Horse“ i saraðuje sa bivšim èalnom Bitlsa Džonom Lenonom.

Duboko potrešen zbog Lenonovog ubistva 1980. Harison se nekoliko godina povlaèi iz javnog života. Na muzièku scenu Harison se vraæa 1987. hitom ”Got My Mind Set On You“. 1988. okuplja Defa Lina, Roja Orbisona, Boba Dilena i Toma Pitija. Osnivaju sastav Trveling Wilburys. Harison je bio èest na koncetrima u dobroitvorne svrhe.

O Bitlsima Harison je rekao: ” Ne mislim da su Bitlsi bili tako veliki. Bili su dobri...ali možda zato što sam ja bio èlan grupe na to sam gledao drugaèije. Pisali smo dobru muziku, snimili neke dobre stvari bilo nam je zabavno i pokušavali smo da budemo iskreni koliko je bilo moguæe“.

Sa ostalim èlanovima Bitlsa, Harison je podelio šest muzièkih nagrada Grammy, i jedan Oskar.

Avgusta 1997. kada mu je bilo 54. godine Harisonu je odstranjen tumor iz grla. Godinu dana kasnije obelodanjuje da je pod terapijom zbog raka grla. 1999. godine provalnik koji upada u njegovu kuæu u predgraðu Londona nanosi mu ozbiljne povrede ubodima nožem. Rak grla proširio se na pluæa i mozak. Nedavno je boravio u Njujorku gde je bio podvrgnut eksprimentalnom leèenju.

Bivši Bitls, solo gitarista, pisac muzike i tekstova Džordž Harison preminuo je u Los Anðelosu u 58. oj godini.

XS
SM
MD
LG