Linkovi

Polemike oko istraga haškog tribunala - 2001-11-30


Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica izjavio je posle dvodnevne posete Velikoj Britaniji da je u razgovoru sa domaæinima bilo reèi o saradnji Jugoslavije sa Haškim tribunalom i izrazio zabrinutost povodom saopštenja Tribunala u kome se nagoveštavaju istrage protiv visokih jugoslovenskih funkcionera, bilo da je reè o policiji ili o pripadnicima Vojske Jugoslavije. ”Ove istrage mogu samo uticati na stabilnost u trenutku kada se ceo region i svet suprostavljaju opasnosti od terorizma, i dovesti do slabljenja poverenja naše javnosti u meðunarodnu zajednicu,“ rekao je Koštunica.

Ocenu predsednika Koštunice da bi pokretanje optužnica izazvalo nestabilnost u regionu, portparol Socijaldemokratije Ljiljana Nestoroviæ nazvala je preteranom i ocenila da pokretanje istrage u Haškom tribunalu protiv naèelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkoviæa i generala policije Sretena Lukiæa nije za èuðenje, jer su oni u vreme Miloševiæa obavljali dve èelne funkcije.

I predsednik Izvršnog odbora Nove demokratije Vojislav Andriæ je izrazio uverenje da istraga Haškog tribunala protiv Lukiæa i Pavkoviæa neæe uticati na bezbednost zemlje. On je ocenio da se problem saradnje sa sudom u Hagu mora hitno rešiti, jer njegovo trajanje odvaja Srbiju od reformi.

Slièno misli i visoki funkcioner Demokratske stranke Goran Vesiæ, koji tvrdi da Haške istrage protiv Pavkoviæa i Lukiæa neæe uticati na bezbednost Srbije. ”Domaæa javnost treba da se navikne da je Haški tribunal realnost i da æe sprovoditi istrage o ratnim zloèinima. Državni organi Srbije staæe iza generala Sretena Lukiæa kao iza svakog drugog oficira i pružiæe im svaku drugu pomoæ da dokažu svoju nevinost u istražnom postupku,“ rekao je Vesiæ.

XS
SM
MD
LG