Linkovi

Pentagon negira masakr u Avganistanu - 2001-11-29


Predstavnica za štampu Pentagona, Viktorija Klark, kaže da je opsežna amerièka istraga pokazala da izveštaji o masakru nisu istiniti:

”Bilo je izveštaja da su opozicione snage masakrirale 160 ratnih zarobljenika. Mi smo se stvarno jako potrudili da provermo te vesti i tim izveštajima ne treba verovati.“

U izveštajima s poèetka nedelje navodjena je izjava lokalnog paštunskog komandanta, koji je navodno rekao da su Talibani - ratni zarobljenici - likvidirani pošto su odbili da se predaju. Navodni incident se dogodio na jugu Avganistana, izmedju Kandahara i Pakistanske granice. Paštunski komandant je rekao da je tom incidentu prisustvovalo i nekoliko amerièkih vojnih lica, koja su bez uspeha pokušavala da spreèe egzekucije. Predstavnica za štampu Pentagona je potvrdila da je u toj oblasti bilo amerièkih vojnika, ali kaže da oni nisu prijavili takav incident:

”Na terenu se nalazi amerièki tim za vezu sa opozicionim snagama. Taj tim nije prijavio hvatanje više od šaèice zarobljenika. Pored toga, tim nas nije izvestio o nekom neadekvatnom odnosu prema zarobljenicima, što bi sigurno uèinio.“

Ova informacija je dobila na znaèaju kada je njome otvorena dnevna pres konferencija Pentagona, o vojnim akcijama u Avganistanu. Ovo dodatno pokazuje amerièku zabrinutost da bi moglo doæi do ozbiljne štete medjunarodnoj podršci ovim operacijama ako bi anti-talibanske snage bile dovedene u vezu sa ubistvima iz osvete ili drugim povredama ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG