Linkovi

Da li se Ratko Mladiæ krije u Srbiji? - 2001-11-28


Javnost u Srbiji pokušava da sazna da li se general Ratko Mladiæ krije u Srbiji od Haškog tribunala. Jugoslovenski ministar unutrašnjih poslova Zoran Živkoviæ smatra da bi bilo dobro da Tužilaštvo Haškog tribunala ponudi neki dokaz za svoje tvrdnje da se bivši komandant vojske Republike Srpske Ratko Mladiæ nalazi u Jugoslaviji. ”Svi koji daju neke informacije, pa i Karla del Ponte, treba da potkrepe svoje tvrdnje poodacima gde i od kada se Mladiæ navodno skrivao u Jugoslaviji, jer samo to omoguæuje ozbiljnu proveru,“ rekao je ministar Živkoviæ.

Predsednik Veæa graðana jugoslovenskog parlamenta Dragoljub Miæunoviæ izjavio je da veruje informacijama državnih organa da se Ratko Mladiæ, koji je optužen za ratne zloèine, ne nalazi u Jugoslaviji. ”Mi smo o tome razgovarali, da sva lica koja nisu naši državljani, a nalaze se na poternicama Haškog tribunala, imaju status nepoželjnih osoba u Jugoslaviji i da æe biti isporuèeni tom sudu ako se zateknu u našoj zemlji.“

U medjuvremenu, naèelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavkoviæ odbio je da komentariše da li je Ratko Mladiæ pod zaštitom jugoslovenske Vojske.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za bezbednost, Momèilo Perišiæ, izjavio je da ne zna da li je Ratko Mladiæ pod zaštitom Vojske i dodao da Jugoslavija treba da saraðuje sa Sudom u Hagu ali da tu saradnju minira Demokratska stranka Srbije. ”Otkrivamo upravo sada gde je centar scenarija za rušenje srpske vlade i utvrdili smo da on ide preko raznih neposrazuma oko isporuke Miloševiæa Haškom sudu, a bilo je obeæano da æe savezni organi i savezna vlada to uèiniti. Kad nisu uspeli, onda im je kriva republièka vlada što je Miloševiæa isporuèila Hagu,“ rekao je Perišiæ.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da se general Mladiæ svakodnevno pojavljuje po beogradskim kafanama i prodavnicama, dok se istovremeno tvrdi da on nije na teritoriji Srbiji. ”Vlast se ponaša kao da ne postoji meðunarodna poternica za ovim èovekom,“ kaže Biserko.

”S obzirom da sadržaj optužnice protiv Slobodana Miloševiæa, u kojoj se jugoslovenske vojne snage pominju kao realizator politike stvaranja "Velike Srbije", nerazumljiv je zaštitnièki odnos koji predsednik Vojislav Koštunica i Savezna vlada imaju prema Vojsci Jugoslavije,“ rekla je Sonja Biserko, uz ocenu da je Haška optužnica protiv Miloševiæa okvir preko kojeg æe se kristalisati nova Srbija i uspostaviti pravna država, i da je to preduslov za individualizaciju odgovornosti i pomirenje na Balkanu. ”Miloševiæ nije bio usamljena pojava veæ simbol jedne politike, koja je, na žalost, imala veoma široku podršku. Svako osporavanje Haga može se tumaèiti kao nastavljanje politike sa kojom nije napravljen jasan prekid i diskontinuitet,“ rekla je Sonja Biserko.

A povodom informacija iz Haga da su naèelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavkoviæ i šef srpske javne bezbednosti Sreten Lukiæ pod istragom Meðunarodnog suda za ratne zloèine, danas, u Beogradu, ni od Vojske ni od policije nisu se mogli dobiti zvanièni komentari.

XS
SM
MD
LG