Linkovi

Kloniranje ljudskog biæa - 2001-11-26


Jedna amerièka biotehnološka kompanija objavila je da je izvršila kloniranje ljudskog embriona, što nauènici smatraju prodorom na putu stvaranja kloniranog ljudskog biæa.

Nakon višegodišnjih nauènih istraživanja, kompanija Advanced Cell Technology je objavila da je izvršila kloniranje ljudskog embriona. Istraživanje je objašnjeno u medicinskom èaopisu o regenerativnoj medicini i u visokotiražnom listu US World and News Report. Majkl Vest je predsednik kompanije Advanced Cell Technology, koji kaže da biološki i nauèno, jedinica koja je stvorena nije živa individua. “Stvorena je samo živa æelija, a ne ljudski život” - kaže Vest.

U televizijskom programu mreže NBC, Majkl Vest koji se bavi medicinskim istraživanjima, je istakao da cilj njegove kompanije nije kloniranje ljudskog biæa, veæ nalaženje terapija za leèenje smrtonosnih bolesti -- od Parkinsonove bolesti do dijabetesa kod mladih osoba:“San nam je da jednog dana možemo uzeti obolelu epitelnu æeliju i zameniti sve što je bolesno”.

Nauèni napredak je odmah izazvao kritike organizacija koje se protive ljudskom kloniranju. Kongres je raspravljao o zakonu kojim bi se zabranili svi vidovi tog procesa. Sadašnji propisi zabranjuju upotrebu sredstava amerièkih poreskih obveznika za istraživanje kloniranja ljudi.

Rièard Šelbi je republikanski senator iz Albame, koji se protivi tom procesu, ali smatra da æe kroz nekoliko godina biti izvršeno kloniranje ljudi možda u Sjedinjenim Državma možda u nekoj drugoj zemlji: “Verujem da æe se taj proces nastaviti. Možda u inostranstvu, ako bude zabrannjen ovde. Jer smatram da nauka nastavlja da napreduje, sviða li se to nama ili ne”.

Nauènici kažu da ako bi se klonirani embrion implantirao u telo žene, za devet meseci bi moglo biti izvršeno kloniranje ljudskog biæa.

XS
SM
MD
LG