Linkovi

Diplomatski napori za novu vladu u Kabulu - 2001-11-23


Britanski šef diplomatije izjavio je posle sastanka sa predsednikom Mušarafom da se nada da æe razgovori sledeæe nedelje dovesti do stvaranja široko zasnovane vlade u Avganistanu. Ministar Stro je rekao da ga ohrabruje èinjenica da Severni savez, koji kontroliše veæinu Avganistana, šalje visoku delegaciju na sastanak u Nemaèkoj. Vojne pobede saveza, armije sastavljene od Tadžika, Uzbeka i drugih manjina, izazvale su zabrinutost da bi ta grupa mogla da pokuša da prigrabi svu vlastu u Avganistanu.

"Nadamo se i oèekujemo da æe u svetlu onoga što su do sada izjavljivali, Severni savez nastaviti da pokazuje visoki stepen odgovornosti u cilju obezbedjivanja mirne buduænosti Avganistana. To je moguæe ostvariti samo u duhu kompromisa, odnosno ako postoji svest o tome da ni jedna strana ili etnièka grupa ne bi trebalo da ima potpunu kontrolu nad vladom ili administracijom u Kabulu."

Pakistanski ministar inostranih poslova Abdul Satar rekao je na istoj konferenciji za novinare da se njegova zemlja nada da æe specijalni izaslanik UN-a Lahdar Brahimi pokušati da obezbedi da sve etnièke grupe budu na pravi naèin predstavljene u buduæoj avganskoj vladi.

"Mi se nadamo i molimo da æe njegov uticaj voditi ka stvaranju široko zasnovane, prelazne administracije koja æe predstavljati sve Avgane. To je veoma važno za mir i stabilnost u Avganistanu."

Pakistan smatra da najveæa etnièka zajednica u Avganistanu, Paštuni, koji su veæinom sunitski muslimani, treba da ima dominantnu ulogu u upravljanju zemljom. Posle uklanjanja Talibana sa vlasti, Ujedinjene nacije su predložile dvogodišnji plan za osnivanje nove vlade u Kabulu, koju bi trebalo da odobri tradicionalna avganska plemenska skupština Loja Džirga, i u kojoj bi trebalo da budu zastupljene sve rivalske etnièke grupe. Ujedinjene nacije i zapadni lideri žele da nova vlada bude široko zasnovana, da omoguæi raspodelu humanitarne pomoæi, poštuje prava žena, da se bori protiv trgovine drogom i da živi u miru sa okolnim zemljama.

XS
SM
MD
LG