Linkovi

Taliban obeæava borbu do smrti - 2001-11-21


Govoreæi izveštaèima u avganistanskom gradu Spin Boldak, predstavik Talibana Sajed Tajab Aga je rekao da Taliban još uvek kontroliše èetiri pokrajine u južnom Avganistanu, ukljuèujuæi Kandahar. Aga je rekao da je sazvao konferenciju za medije kako bi razvejao glasine da æe Taliban napustiti svoje uporište Kandahar. On kaže da stanovnici Kandahara žive normalno i da podržavaju prisustvo Talibana. Prema njegovim reèima, lider Talibana mula Mohamad Omar i njegove pristalice, imaju versku obavezu da nastave da se bore:

”Naše snage u Kandaharu i okolnim pokrajinama dovoljne su za odbranu podruèja koja Taliban sada kontroliše. Moramo da nastavimo da se borimo sve dok smo živi, bilo da smo u gradovima ili ne.“

Predstavnik Talibana je rekao da se taj tvrdokorni islamski pokret ne bori za vlast veæ za primenu islamskog zakona. On je dodao da je, kako se izrazio, ”jedan broj“ talibanskih vojnika poginuo u amerièkim vazdušnim udarima. Sajed Tajab Aga je takodje rekao da Osama bin Laden više ne živi u podruèju pod kontrolom Talibana i da nemaju komunikaciju sa njim. On takodje tvrdi da nema informacije o tome da se pripadnici al-Kaide nalaze na teritoriji pod kontrolom Talibana. Prema talibanskom predstavniku, teroristièki napadi od 11. septembra su, kako je rekao, ”problem Sjedinjenih Država“ i nemaju nikakve veze sa Avganistanom.

Taliban pruža snažan otpor u Kandaharu, na jugu, i u Kunduzu, na severu zemlje, gde su njegove pripadnike opkolile snage Severnog saveza, dok ih amerièki avioni stalno bombarduju. U Kunduzu se nalazi više od 10 hiljada pakistanskih, arapskih i èeèenskih talibanskih boraca i pregovori o njihovoj predaji su u toku. Funkcioneri koalicije, koju predvode Sjedinjene Države, trvde da talibanske snage u toj oblasti nemaju drugi izbor do da se pedaju. Amerièki predstavnik koalicije, Kenton Kit, rekao je novinarima u Islamabadu da koalicija pokušava da ubedi Severni savez da pokaže uzdržanost u Kunduzu, ako talibanske snage polože oružje. Kit kaže da bi svako zlostavljanje zarobljenika išlo na štetu Severnog saveza na razgovorima iduæe nedelje u Nemaèkoj, èiji cilj je osnivanje široko zasnovane prelazne administracije u Kabulu:

”Oni æe biti predstavljeni u Berlinu, u okviru procesa koji bi trebalo da vodi ka stabilnoj, višenacionalnoj vladi u Avganistanu. Jasno je da nije u njihovom interesu da se tom prilikom procenjuju efekti nekog velikog masakra ili krvoproliæa.“

Ujedinjene nacije su pozvale sve avganistanske stranke da u ponedeljak, u Nemaèkoj, prisustvuju konferenciji o politièkoj buduænosti Avganistana. Funkcioneri Ujedinjenih nacija kažu da je Severni savez, koji sada kontroliše veæi deo avganistanske teritorije, pristao da uèestvuje na tom sastanku.

XS
SM
MD
LG