Linkovi

Amerièka diplomatija na Bliskom istoku - 2001-11-20


Državni sekretar imao je nameru da održi govor o Bliskom istoku još u septembru, ali je to morao da odloži zbog napada na Njujork i Vašington. Administracija je tada bila zauzeta ovom tragedijom i sekretar nije želeo da predstavljanje nove politike bude vidjeno kao odgovor na tvrdnje terorista da zastupaju interese Palestinaca. U govoru na Univerzitetu u Luivilu, Pauel je naglasio da su palestinski lideri odbili pokušaj Osame bin Ladena da ”preotme njihovu stvar da bi opravdao svoju ubilaèku akciju“. U isto vreme, Pauel nije mnogo krio da želi da zadovolji arapske koalicione partnere koji su prebacivali amerièkoj administraciji da se ne zalaže dovoljno na postizanju mira na Bliskom istoku. Pauel je saopštio da šalje pomoænika Vilijama Bernsa ove nedelje u region i da æe takodje poslati bivšeg generala mornarièke pešadije Entonija Zinija. Dvojica funkcionera imaæe odrešene ruke u pregovaraèkoj misiji èiji je cilj prekid vatre izmedju Izraelaca i Palestinaca. Državni sekretar kaže da æe njegova administracija uraditi sve što je u njenoj moæi da pomogne. On dodaje da je predsednik Buš uveren da izraelsko-palestinski konflikt može biti razrešen, ali samo ako sukobljene strane prihvate ”osnovne istine“, poèevši od toga da Palestinci treba da shvate pravo Izraelaca da žive bez terora i rata.

”Palestinsko rukovodstvo mora da da 100 odsto svojih napora da bi se zaustavilo nasilje i teror. Moraæe da se vide pravi rezultati, a ne samo reèi i saopštenja. Teroristi moraju biti zaustavljeni pre nego što nešto uèine. Palestinsko rukovodstvo mora da hapsi, optuži i kazni odgovorne za teroristièke napade. Palestinci moraju da ispune obaveze iz potpisanih sporazuma i moraju da odgovaraju ukoliko to ne uèine,“ rekao je Kolin Pauel.

Pauel je takodje pozvao da se prekine sa konstantnim porukama mržnje prema Izraelu i Jevrejima u palestinskim i uopšte arapskim medijima. Niko ne može da tvrdi da je opredeljen za mir, dok podstièe kulturu mržnje, ocenio je Pauel. On je ove navode završio jasnim kritikovanjem izraelske politike ”okupacije“ Zapadne obale i Gaze, ponižavajuæeg i èesto nasilnog tretmana prema Palestincima i izgradnje naselja koje je nazvao ozbiljnom pretnjom miru:

”Izraelska izgradnja naselja na palestinskim teritorijama ozbiljno je narušila poverenje i nadu koju su Palestinci imali. Ta izgradnja prejudicira ishod pregovora i tako umanjuje šanse za mir i bezbednost. Sjedinjene države su se dugo suprotstavljale tome. U skladu sa izveštajem koji je napisao komitet na èelu sa senatorom Džordžom Mièelom, izgradnja neselja mora da prestane. Za dobro kako Palestinaca tako i Izraelaca, okupacija takodje mora da prestane, a to samo može da se postigne pregovorima,“ rekao je amerièki državni sekretar.

Pauel je ponovio stav predsednika Buša koji se zalaže za Palestinsku državu koja bi postojala pored Izraela, ali kako se i oèekivalo, on nije ponudio nove amerièke predloge za sadržaj završnog sporazuma. Pauel je samo rekao da je mapa puta do mira ucrtana u plan o prekidu vatre koji je prošlog juna uz Mièelove preporuke sastavio direktor CIA-e Džordž Tenet. Pauel i njegove kolege u Bušovoj administraciji u poèetku su oklevali da upuæuju specijalne predstavnike u region èiji bi se zadatak podudarao da opisom posla amerièkih ambasadora na istom mestu, što je bila praksa Klintonove administracije. Ipak, velike nade polažu se u misiju generala Zinija, oštrog bivšeg komandanta amerièke vojske na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG