Linkovi

Teškoæe oko formiranja avganistanske vlade - 2001-11-19


Ujedinjene nacije nastoje da promovišu formiranje široko zasnovane vlade u Avganistanu pošto su Talibani izgubili kontrolu nad veæinom teritorije. Ministar inostranih poslova susednog Pakistana, Abdus Satar, pozvao je avganistanske frakcije da ne propuste pruženu priliku:

”Sva naša avganistanska braæa trebalo bi da misle na buduænost zemlje i da ne pribegavaju akcijama koje služe samo njihovim uskim interesima na raèun jedinstva i integriteta države,“ rekao je Satar. ”Posle niza godina unutrašnjih sukoba, Avganistan se nalazi u trenutku od istorijske važnosti kada ponovo može da postigne jedinstvo i primi pomoæ za rekonstrukciju od svetske zajednice.“

Satar dodaje da æe, ukoliko Avganistanci propuste ovu šansu, medjunarodna zajednica izgubiti interes za ovaj problem, kao što je bio sluèaj pre 12 godina zbog unutrašnjih sukoba medju avganistanskim frakcijama.

Opozicione avganistanske grupe optužuju Pakistan da je stvorio i podržavao talibanski pokret, koji je pao pod pritiskom intenzivnog amerièkog bombardovanja i pešadijskih napada rivalskih avganistanskih snaga, medju kojima najviše Severnog saveza. Ali, posle septembarskih teroristièkih napada u kojima je skoro pet hiljada ljudi poginulo u Americi, Pakistan je dao podršku amerièkoj protiv-teroristièkoj kampanji i ogranièio kontakte sa Talibanima. Neki od avganskih opozicionih lidera, kao što je Hamid Karzai, pozdravili su ovakvu promenu u pakistanskoj politici:

”Pozicija Pakistanske vlade u pogledu Avganistana više nije na liniji podrške Talibanima, veæ zalaganja za koncepciju jedinstvene nacionalne vlade u Avganistanu, što i mi podržavamo. To je najbolje rešenje i za naše susede - da vlada u Kabulu bude prijateljski raspoložena i da ima na umu interese susednih zemalja,“ rekao je Karzai.

Pakistanski ministar inostranih poslova Abdul Satar izjavio je danas da njegova zemlja više ne održava odnose sa Talibanom, ali da još neæe prognati njihovog ambasadora:

”Još nismo saopštili da Talibane više ne priznajemo kao vladu, ali to ne znaèi da nastavljamo da ih priznajemo. Potpuno je jasno da je talibanska vlada pala,“ rekao je pakistanki ministar inostranih poslova.

Pakistan je povukao svoje diplomate iz Avganistana posle teroristièkih napada na SAD, ali nastavlja da sa Talibanima održava kontakte. Talibanski ambasador u Islamabadu vratio se juèe u Pakistan, pošto je bio na putu u Kandaharu.

XS
SM
MD
LG