Linkovi

Izbori na Kosovu - 2001-11-19


Ibrahim Rugova je objavio pobedu neposredno nakon sto su prelimirani izborni rezultati pokazali da æe Demokratska liga Kosova dobiti najveæi broj mesta u skupštini koja broji 120. Rugovina stranka ipak nije osvojila ubedljivu veæinu što znaèi da æe biti primorana da formira koalicijonu vladu. Oèekuje se, medjutim, da æe skupština izabrati Rugovu za prvog posleratnog predsednika te pokrajine koja je pod upravom UN od kraja NATO bombardovanja 1999.

Rugova je jasno stavio do znanja da æe njegov politièki prioritet biti nezavisnost Kosova koju, kako je rekao, svet treba da prizna što pre. Medjutim, medjuanrodne organizacije na Kosovu, ukljuèujuæi NATO i UN, isto tako su jasno stavile do znanja da skupština Kosova u svom prvom trogodišnjem mandatu neæe imati ovlašæenja da proglašava nezavisnost. Umesto toga, medjunarodna zajednica želi da se Ibrahim Rugova skoncentrièe na pokretanjepreko potrebnih demokratskih reformi i ubrzanje ekonomske obnove posle niza godina sukoba.

Zvaniènici Evropske unije su danas takodje izrazili protivljenje nezavisnosti Kosova i traže od albanskih stranaka na Kosovu da saradjuju sa srpskim strankama koje su osvojile --?-- mesta u kosovskoj skupštini... Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica je juèe izjavio da se Srbi na Kosovu još uvek bore za svoja prava i pozvao medjunarodnu zjaednicu da uèini više za njih.

XS
SM
MD
LG