Linkovi

Situacija na bojištima u Avganistanu - 2001-11-19


Amerièki ratni avioni ponovo su zasipali Kandahar bombama, ali nema znakova da je Taliban spreman da napusti to svoje uporište u južnom Avganistanu. Umesto toga, talibanske vlasti su - prema izveštajima - više puta produžavale policijski èas u Kandaharu, upozoravajuæi stanovnike da æe biti ubijeni ako izadju iz svojih domova posle osam sati uveèe.

Jedan od lidera avganistanske opozicije, Hamid Karzai, izjavio je za Glas Amerike, iz susedne pokrajine Uruzgan, kako veruje da æe Taliban uskoro predati kontrolu nad Kandaharom. ”Mislim da æe napustiti grad, ali kroz neko vreme, možda kroz nekoliko dana,“ rekao je Karzai.

Amerièki avioni i snage Severnog saveza takodje su napadali opkoljeni grad Kunduz, poslednje talibansko uporište na severu zemlje. Opozicioni lideri kažu da veliki broj arapskih i pakistanskih boraca navodno spreèava avganistanske talibanske borce da odustanu od odbrane Kunduza.

U drugom razvoju dogadjaja, javljeno je da su èetvorica stranih novinara nestala, pošto ih je grupa naoružanih ljudi zaustavila na putu izmedju istoènog grada Džalalabada i prestonice, Kabula. Vlasti nove, antitalibanske administracije u Džalalabadu su organizovale potragu u toj oblasti. Medju nestalima su i dva izveštaèa iz novinske agencije Rojter.

U medjuvremenu, pojaèavaju se diplomatski napori za osnivanje nove, široko zasnovane vlade. Severni savez je odluèio da uèestvuje na razgovorima svih strana, u nekoj neutralnoj zemlji, pa diplomate Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Država nastoje da organizuju konferenciju avganistanskih frakcija radi planiranja post-talibanske vlade. Taj sastanak bi mogao da poène veæ tokom ove nedelje.

XS
SM
MD
LG