Linkovi

Da li Avganistanu preti vakuum vlasti? - 2001-11-17


Nova drama zamenjuje staru, ali glumci, neki od njih poznati, a drugi nova lica, nemaju scenario, što vodi u velikoj meri politièkoj improvizaciji. Strahuje se da æe odlazak Talibana podstaæi stare etnièke, politièke i plemenske rivalitete. Politièki analitièar i bivši pakistanski diplomata, Hasan Hakani, ocenjuje da borba za vlast u Avganistanu može da oslabi kampanju Sjedinjenih država protiv terorizma: ”Naravno da Sjedinjene države gledaju na ovu akciju kroz sasvim drugu dimenziju jer im je cilj da unište teroristièku mrežu. Ako politièka previranja omoguæe teroristima da se sklone, to æe biti zaista nezgodno“.

Pir Sajed Ahmed Gailani je bivši mudzahedinski komandant koji pokušava da stvori neku vrstu mehanizma kojim bi se izabrala nova, široko zasnovana avganistanska vlada. On se takodje boji da æe kampanja protiv bin Ladena i al Kaide biti ugrožena politièkom neslogom. Severni savez uglavnom èine Tadžiki i Uzbeci, i to nije po volji Paštunima, veæinskoj etnièkoj grupi u Avganistanu. A Severni savez je okupirao Kabul.

Analitièar Hakani kaže da je situacija bila ista pre devet godina, kada su avganistanski pobunjenici ili mudžahedini, svrgnuli komunistièku vlast, da bi posle toga poèeli da ratuju izmedju sebe, uglavnom po etnièkoj osnovi. Gailani, inaèe Paštun, smatra da je u sadašnjim okolnostima vrlo moguæ novi gradjanski rat. On smatra da æe biti sukoba ukoliko Severni savez, koga on krivi za prethodni gradjanski rat, zadrži kontrolu nad Kabulom. Ujedinjene nacije pokušavaju da pomognu da se nadje rešenje za post-talibanski Avganistan. Gailani apeluje na medjunarodnu zajednicu da pomogne, dok Hakani upozorava da vreme brzo istièe: ”Politièki proces mora da krene vrlo brzo. Ukoliko rešenje nije na vidiku, mislim da bi multinacionalne mirovne snage morale da dodju u Avganistan vrlo, vrlo brzo, jer bi se tako osnovni zadatak uništenja al Kaide mogao sprovesti i bez trenutnog rešenja politièke buduænosti Avganistana“.

XS
SM
MD
LG