Linkovi

Predsednici Buš i Putin najavili novu fazu u odnosima dve zemlje - 2001-11-16


Bila je to lekcija iz medjunarodnih odnosa koju uèenici gimnazije u Krofordu, u Teksasu, neæe nikada zaboraviti: ”Mislim da ovdašnji žitelji, naroèito stariji ljudi, nisu nikada sanjali o tome da æe amerièki predsednik dovesti ruskog predsednika u posetu Krofordu“.

Džordž Buš i Vladimir Putin - neformalno odeveni i razmenjujuæi šale stajali su jedan pored drugog u gimnastièkoj sali škole u Krofordu. Raspoloženje je bilo dobro uprkos ozbiljnim pitanjima o kojima su vodjeni razgovori tokom samita. Dvojica predsednika su se šalila sa uèenicima kao dva stara prijatelja, koji se ponekad ne slažu, ali kojima je prijatno kada su zajedno. Predsednik Buš je govorio o razgovorima sa ruskim predsednikom tokom ruèka koji se sastojao od roštilja u teksaškom stilu i pite od oraha. On je rekao da je zadivljen promenama u svetu od vremena hladnog rata: ”Kada sam ja išao u gimnaziju Rusija je bila neprijatelj. Sada gimnazijalci mogu da upoznaju Rusiju kao prijatelja. Sada radimo na tome da razvijemo novi duh saradnje i da uspostavimo uzajamno poverenje kako bi mogli da uèvrstimo mir u svetu“.

Tokom svojih trodnevnih razgovora, prvo u Beloj Kuæi, a zatim na predsednikovom ranèu, dvojica lidera se se usredsredila na Avganistan i na kontrolu naoružanja. Složili su se o znatnom dodatnom smanjenju nuklearnih arsenala, ali nisu postigli saglasnost o moguænosti da SAD testiraju i rasporede svoj sistem protivraketne odbrane. Predsednik Buš je naglasio da su amerièko-ruski odnosi ušli u novu fazu i da kontrola naoružanja nije više najvažniji motiv za razvoj tih odnosa: ”Utvrdili smo da se slažemo o mnogim pitanjima na kojima možemo da saradjujemo, ali smo svesni i nekih o kojima se ne slažemo. Ipak nesuglasice nas neæe razdvojiti jer je potrebno da se, kao zemlje, udružimo da bismo bismo unapredili mir i prosperitet u svetu“.

Sudbina Sporazuma o antibalistièkim raketama je i dalje otvorena, pošto se njime zabranjuje testiranje i rasporedjivanje protvraketnih sistema. Predsednik Putin je rekao da æe dve zemlje nastaviti da razgovaraju o tome. On je rekao da i SAD i Rusija žele da uèvrste svoju nacionalnu bezbednost i da se zaštite od buduæih pretnji, dodavši da da postoji dovoljno osnova zajednièkog razumevanja da bi u buduænosti dve zemlje došle do rešenja koje bi bilo obostrano prihvatljivo. Dvojica predsednika su odgovarala na pitanja uèenika oko 40 minuta. Upitan o uzvratnoj poseti Rusiji, predsednik Buš je rekao da bi želeo da to bude sledeæe godine, rekavši da bi želeo da poseti i Moskvu i Sankt Peterburg, rodni grad predsednika Putina. Ruski predsednik je zatim u šali ponudio i posetu Sibiru zimi, na šta je predsednik Buš uzvratio ponudom za posetu Teksasu tokom užarenog leta u toj državi.

XS
SM
MD
LG