Linkovi

Hvatanje terorista samo pitanje vremena - 2001-11-15


Komandant amerièke vojne operacije u Avganistanu general Tomi Frenks izjavio je da amerièke snage stežu omèu oko vodeæih lidera Talibana i Al kaide. General Frenks je ukazao da je samo pitanje vremena kada æe oni biti uhvaæeni ili likvidirani.

”Stežemo omèu i samo je pitanje trenutka kada æemo ih uhvatiti”, naglasio je general Frenks.

Medjutim sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izrazio je rezervu u pogledu nerlanih oèekivanja. On je ocenio da je avganistanska granica porozna i da bi Osama bin Laden možda mogao da pobegne iz zemlje. Ramsfeld je izveštaèima u Pentagonu rekao da æe lideri Talibana i Al kaide ipak biti locirani.

”To nije flaša koju možete zapušiti. Radi se o velikoj zemlji sa mnogo graniènih prelaza. Moramo biti realisitèni. Mislim da æemo ga uhvatiti, bilo u Avganistanu ili nekoj drugoj zemlji”, precizirao je Ramsfeld.

Amerièki zvaniènici su ranije nagovestili da bi Osama bin Laden mogao pobeæi u susedni Iran ili Pakistan, ili možda neku od zemalja koje su povezane sa Al kaidom, poput Somalije i Sudana. Pentagon je saopštio da amerièki vazdušni udari imaju za cilj lidere Talibana i Al kaide. U dva napada ove nedelje - u blizini Kabula i Kandahara - poginulo je nekoliko lidera ovih grupa. Medjutim, portparol Pentagona Viktorija Klark izjavila je da nema podataka da su Osama bin Laden ili lider Talibana Mula Mohamad Omar medju poginulima.

XS
SM
MD
LG