Linkovi

Buš o Avganistanu - 2001-11-15


Na kraju samita dvojica lidera su ponovo potvrdili predanost ratu protiv terorizma i boljoj buduænosti za Avganistan... Na zajednièkom nastupu u jednoj gimnaziji u blizini Bušovog ranèa u malom teksaškom mestu Krofrd, amerièki predsednik je izjavio da u novu vladu Avganistana moraju biti ukljuèene sve etnièke grupe te zemlje:

”Mi radimo na tome da formulišemo strategiju kako bismo obezbedili da se to i dogodi,“ rekao je on.

Predsednik Buš je izjavio da ima tri cilja u Avganistanu: da se teroristi izvedu pred lice pravde, da se pruži pomoæ onima kojima je potrebna, i da se obezbedi stabilna vlada. ”Takodje je važno,“ nastavio je on. ”da zadržimo zacrtani kurs i da budemo snažni. Što smo snažniji kao koalicija, to smo snažniji u ostvarenju naših ciljeva, èime postaje manje verovatno da æe neko teroristima pružiti utoèište.“

Predsednik Buš je dodao da je razgovarao sa dve Amerikanke koje su bile medju 8 humanitaraca oslobodjenih prekjuèe u Avganistanu. Obe su iz obližnjeg grada Vejka.

”Zamolile su me da svima izrazim zahvalnost za sve molitve. Spoznale su da ima boga koji je dobar i milostiv. Presreæne su i -- vole Ameriku,“ dodao je Buš.

Te predsednikove reèi izazvale su najveæi aplauz okupljenih u krafordskoj gimnaziji. Heder Merser i Dajana Kari -- koje su zbog propovedanja hiršæanstva bile uhapšene od strane talibana u Avganistanu -- pripadaju obližnjoj crkvi u mestu Vejko gde je u sredu uvuèe, pošto se pronela vest o njihovom oslobadjanju, zabrinutost ustupila mesto velikom slavlju.

XS
SM
MD
LG