Linkovi

Borbe u Avganistanu se nastavljaju - 2001-11-15


Talibanska vladavina u Avganistanu nastavlja da se raspada, ali je i dalje teško proceniti ko zapravo kontroliše razlièite delove zemlje. U èesto kontradiktornim izveštajima iz istoènog pograniènog grada Džalalabada kaže se da su antitalibanske snage možda preuzele kontrolu nad tim gradom. Navodi se da je jedan od vodja atitalibanskih snaga rekao da je status tog grada nejasan. U drugim izveštajima se kaže da su talibanski borci napustili Džalalabad. Opozicioni Severni savez, potpomognut amerièkim vazdušnim napadima, nastavlja da koristi steèenu prednost na nekoliko bojišta u Avganistanu. Za antitalibanske snage se takodje kaže da se sukobljavaju sa talibanima i u južnim podruèjima zemlje. U izveštajima iz Kandahara se kaže da se talibanske snage snažno odupiru napadima na to svoje davnašnje uporište. Navode se izjave talibanskih funkcionera koji kažu da su lider Talibana mula Mohamad Omar i osumnjièeni teroristièki vodja Osama bin Laden živi i da nisu pali u ruke opozicionih snaga. Oni kažu da je mula Omar na bezbednom mestu i da i dalje komanduje svojim trupama. U intervjuu koji je dao britanskoj radio stanici BBC, mula Omar je izjavio da je povlaèenje talibana iz gradova u Avganistanu deo šire strategije i da æe njegovi borci radije umreti nego uèestvovati u neèemu što je nazvao ”zla vlada.“ Istovremeno, nekoliko hiljada talibanskih boraca je opkoljeno u gradu Kunduz, na severu zemlje. Opozicioni komandanti kažu da su mnogi od njih Pakistanci, Arapi i Èeèeni, koji pokušavaju da se probiju iz obruèa. U medjuvremenu, susedni Pakistan je prebacio pojaèanja u ljudstvu i tenkovima u oblast kraj južne granice Avganistana. Funkcioneri kažu da su tim pokretima prethodili obaveštajni izveštaji da se veliki broj ljudi u automobilima kreæe ka granici. Aziz Kan je predstavnik pakistanskog ministarstva inostranih poslova:

”Pakistanska granica je zatvorena i mi sprovodimo stroge mere bezbednosti da ni jedna osoba bez dozvole ne predje granicu. Nikome, ni strancima niti Avganistancima, ne dozvoljava se da predje granicu, osim u ekstremnim sluèajevima za žene, siroèad ili neke zbiljno bolesne ljude, kada nema potrebe da se takve osobe zaustavljaju.“

Prema nekim izveštajima, na stotine talibanskih vojnika i èlanova teroristièke organizacije al-Kaida bi mogle da pokušaju da predju u Pakistan, kako bi izbegle poteru amerièkih snaga. Sjedinjene Države su ponudile nagradu od 25 miliona dolara za hvatanje Osame bin Ladena, za koga se veruje da stoji iza teroristièkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra.

XS
SM
MD
LG