Linkovi

SAD planiraju razgovore o karakteru buduæe vlade Avganistana - 2001-11-14


Specijalni amerièki izaslanik Džejms Dobins razgovaraæe sutra sa visokim pakistanskim zvaniènicima i prognanim avganistanskim politièkim liderima u Pakistanu. Njegovi razgovori u Islamabadu uslediæe posle sastanaka sa izgnanim avganistanskim kraljem Zahirom Šahom, u Rimu.

Lideri Severnog saveza u Kabulu su izjavili da æe uskoro poèeti sa emitovanjem televizijskog programa, što je bilo zabranjeno u doba Talibana, jer se smatralo da je takva aktivnost u suprotnosti sa islamom. Snage Severnog saveza nastavljaju da patroliraju ulicama Kabula, dan pošto su ušle u prestonicu, kada su se talibani povukli na jug. Ministar inostranih poslova Severnog saveza, Abdula Abdula, kaže da savez podržava osnivanje široko zasnovane multi-etnièke post-talibanske vlade u Avganistanu. Portparol pakistanskog ministarstva spoljnih poslova Aziz Kan je, u Islamabadu, apelovao na Ujedinjene nacije da obezbede da politièki proces napreduje:

”Želeli bismo da Ujedinjene nacije i medjunarodna zajednica podsete sve grupe u Avganistanu da su se obavezale na proces konsultacija, odnosno mirovni proces, kroz koji bi trebalo stvoriti reprezentativnu multi-etnièku vladu, prihvatljivu za sve Avganistance,“ rekao je Aziz Kan.

Komandanti Severnog saveza kažu da su preuzeli kontrolu i nad centralnom pokrajinom Uruzgan, koja se granièi sa Kandaharom, i pokrajinom Logan, koja leži južno od Kabula. Talibanske vlasti tvrde da još uvek kontrolišu veæi deo pokrajine Nangahar, koja se granièi sa Pakistanom. Ali prema nekim izveštajima, lokalni vojni komandant u Džalalabadu, glavnom gradu te pokrajine, je preuzeo kontrolu nad gradom. U drugim delovima zemlje, saveznici Severnog saveza koji pripadaju veæinskim Paštunima, kako se navodi, kontrolišu aerodrom u Kandaharu. Talibanski borci su se, prema izveštajima, ukopali oko grada, spremni za bitku sa trupama Severnog sasveza, koje, kako se navodi, nastupaju ka Kandaharu.

XS
SM
MD
LG