Linkovi

SAD i Rusija žele multietnièku vladu u Avganistanu - 2001-11-14


Predsednik Buš je rekao da i Rusija i Sjedinjene Države žele da nova vlada u Kabulu predstavlja sve svoje narode i poštuje sve susedne zemlje:

”Mi podržavamo nastojanja Ujedinjenih nacija da post-talibanska vlada bude uspostavljena na multi-etnièkom nivou. Nova vlada ne sme izvoziti ni teror ni drogu i mora poštovati osnovna ljudska prava,“ rekao je predsednik Buš.

Amerièki predsednik je rekao da manjinske etnièke grupe Severnog saveza, koji podržavaju Sjedinjene Države, neæe imati nesrazmerno veliki udeo u avganistanskoj vladi, samo zato što sada imaju kontrolu nad glavnim gradom Avganistana, Kabulom:

”Nema povlašæenih mesta za pregovaraèkim stolom. Svi æe biti podjednako zastupljeni. To je ono na èemu sada radimo sa našim prijateljima Rusima. To je koncept na kome radimo i sa Ujedinjenim nacijama. Jedino je to pravedno rešenje. Od poèetka je tako bilo zamišljeno,“ rekao je predsednik Buš.

Zbog zabrinutosti kako æe Severni savez postupati sa pripadnicima veæinskih Paštuna, amerièki vojni planeri su želeli da snage Severnog saveza ne zauzimaju Kabul dok se Ujedinjene nacije ne dogovore o formiranju prelazne vlade. Meðutim kada su snage Talibana u ponedeljak napustile grad, opozicioni Severni savez ga je zauzeo. Postoje izveštaji da su neki pripadnici Severnog saveza ubijali zarobljene Talibane. Predsednik Putin je izjavio, da ako postoje navodi o kršenjima ljudskih prava, to treba ispitati. Predsednik Buš je rekao da amerièki vojnici od pripadnika Severnog saveza traže uzdržanost:

”Nastaviæemo da radimo sa Severnim savezom i njihovim komandantima kako bi osigurali da budu poštovana ljudska prava onih koje su oslobodili,“ rekao je on.

Predsednik Buš je ukazao da Rusija i Sjedinjene Države saraðuju u borbi protiv terorizma. Dva predsednika su se juèe dogovorila o razmeni informacija i suzbijanju bio-terorizma, kao i o zaštiti svojih bioloških, hemijskih i nuklearnih materijala. Predsednik Buš je takoðe rekao da su se on i predsednik Putin dogovorili da ojaèaju saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine drogom, što je, kako je rekao amerièki predsednik, glavni izvor finansiranja terorista.

XS
SM
MD
LG