Linkovi

Zategnutost u Makedoniji - 2001-11-12


Ubijeni policajci su bili ukljuèeni u operaciju obezbedjivanja mesta navodne masovne grobnice, koja - prema reèima makedonskih zvaniènika - sadrži ostatke 12 ljudi koje su ranije ove godine ubili albanski gerilci. Ubijeni policajci pripadali su elitnoj jedinici koju je u tu oblast poslao ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškovski.

Napad se desio samo nekoliko dana pošto je generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson posetio Skoplje. On je upozorio da æe zemlja biti na ivici rata ukoliko Sobranje ne usvoji mirovni plan koji ima podršku zapada, a koji su i vlada i albanska gerila prihvatili u avgustu. Ali makedonski etnièki podeljen parlament do sada nije uspeo da usvoji Ustavne promene koje su deo mirovnog plana.

Te promene bi dale veæa politièka i kulturna prava manjini od oko 600 hiljada makedonskih Albanaca. Iako su gerilci predali skoro èetiri hiljade komada oružja vojnicima NATO-a u septembru vojni eksperti veruju da je na desetine hiljada artikala iz albanskog arsenala zakopano u brdima, za moguæe korišæenje u buduænosti. Taj momenat možda se približava jer je osim ubistva trojice policajaca, albanska gerila optužena i za otmicu oko 60 Makedonaca, u toku noæi, u oblasti gde su se desila ubistva. U grupi otetih, koji su u medjuvremenu oslobodjeni, bio je i direktor jedne lokalne TV stanice.

Evropska unija upozorila je da nasilje i nefunkcionisanje mirovnog plana mogu da odlože slanje inostrane pomoæi u Makedoniju, koja joj je neophodna da bi se oporavila od višemeseènih medjuetnièkih sukoba.

XS
SM
MD
LG