Linkovi

Konferencija za štampu kompanije Ameriken erlajns - 2001-11-12


Generalni direktor kompanije Ameriken erlajns, Donald Karti, sastao se sa novinarima pre polaska za Njujork, gde æe predvoditi tim svoje kompanije koji istražuje uzroke nesreæe. On je današnji dan nazvao neverovatnim:

”Ništa mi nije muènije nego da izvestim ovog jutra da je jedan avion Ameriken erlajnsa izgubljen u Njujorku,“ rekao je Karti.

Direktor Ameriken erlajnsa je rekao da u ovom trenutku nema nagoveštaja šta bi mogao da bude uzrok udesa u kome je poginulo svih 255 ljudi u avionu. On je rekao da je veæ stupio u kontakt sa funkcionerima Bušove administracije kao i sa državnim inspektorima. Federalni funkcioneri su još ranije izjavili da za sada nema nagoveštaja o bilo kakvoj umešanosti terorista, a sam Donald Karti je o padu aviona govorio kao o nesreæi:

”S obzirom na izmenjen svet u kome danas živimo, važno je više nego ikada da brzo i taèno utvrdimo uzrok ovog udesa. Prvo i pre svega, naše misli i naše molitve su uz porodice naših putnika i èlanova posade koje smo danas izgubili,“ rekao je Donald Karti.

Avion tipa Erbas A-300 je bio sagradjen u Francuskoj. Kompanija Ameriken erlajns ga je kupila novog, 1988. godine. Poslednji generalni remont je obavljen pre oko dve godine, a juèe je prošao redovan servisni pregled. Predstavnik aviokompanije Al Beker kaže da bi moglo da prodje izvesno vreme pre nego što se sa sigurnošæu utvrdi uzrok nesreæe:

”Sada smo u poèetnoj fazi istrage. Oèigledno, ona æe biti obimna. Punu odgovornost za istragu najèešæe ima Nacionalni odbor za bezbednost u saobraæaju,“ rekao je Beker.

Inspektorima æe u istrazi pomoæi uredjaj za snimanje poznat pod nazivom ”crna kutija.“ Taj uredjaj snima sve mehanièke parametre u avionu i može u velikoj meri da pomogne u utvrdjivanju da li je na avionu došlo do mehanièkog kvara. Crna kutija je pronadjena danas oko podne.

XS
SM
MD
LG