Linkovi

Ujedinjene nacije podržale osnivanje nove vlade Avganistana - 2001-11-12


Komisija poznata pod nazivom ”Grupa šest plus dva,“ sastavljena je od predstavnika šest zemalja koje se granièe sa Avganistanom, kao i Rusije i Sjedinjenih Država. Posle sastanka iza zatvorenih vrata, sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Avganistan, Lakdarom Brahimijem, komisija je izdala saopštenje u kome se kaže da teroristi i njihove talibanske pristalice u Avganistanu moraju biti izvedeni pred lice pravde. Istovremeno, grupa je naglasila da je od hitne važnosti da se pomogne onim Avganistancima koji pristaju na osnivanje široko zasnovane vlade. Lakdar Brahimi je posle pomenutog sastanka na kratko razgovarao sa novinarima i rekao da bi, zbog brzine kojom se razvija vojna situacija u Avganistanu, novu državnu administraciju trebalo uspostaviti što pre:

”Nadam se da æemo, zbog razvoja situacije na terenu, pokušati da, što je pre moguæe, okupimo reprezentativan uzorak avganistanskog stanovništva kako bismo videli kakve bismo prelazne aranžmane mogli da izradimo za Kabul,“ rekao je Brahimi.

Lakdar Brahimi se nedavno vratio u Njujork, posle intenzivnih konsultacija sa vodjama brojnih frakcija u podruèju Avganistana. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan je rekao da æe gospodin Brahimi poveæati tempo tih sastanaka:

”Gospodin Brahimi æe pojaèati konsultacije sa avganistanskim strankama i širiti ideju o široko zasnovanoj avganistanskoj vladi. Oèigledno je da moramo sve da ih okupimo i da na tome radimo što je moguæe brže,“ rekao je Kofi Anan.

U Ujedinjenim nacijama i drugde postoje strahovanja da bi borci avganistanskog Severnog saveza mogli da udju u prestonicu Kabul pre nego što široko zasnovana vlada bude uspostavljena. U govoru koji je u subotu održao pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, amerièki predsednik Džordž Buš je rekao da Sjedinjene Države nameravaju da tesno saradjuju sa Ujedinjenim nacijama u pružanju pomoæi novoj avganistanskoj vladi.

XS
SM
MD
LG